In retrospect: Spartacus, season 1


H πρώτη σεζόν του Σπάρτακου φτάνει στο τέλος της. Ήταν το φινάλε που άξιζε η σεζόν; Και ήταν τελικά μια must-see σειρά;


Α WORLD OF YES και στα δύο. Αρχικά γιατί η ίδια η σειρά τα έπασε κανονικότατα μετά τα πρώτα λίγα επεισόδια (τα οποία ήταν κάπως αραιά σε πλοκή, αν και όχι σε σεξ ή βία), σε ένα θέαμα πορνογραφικό σε κάθε πιθανό επίπεδο. Violence porn, cheesy fx porn, porn porn, ό,τι θες το είχε. Εθιστική τηλεόραση, απλά, με κανένα επεισόδιο να μην υστερεί (και πάλι, από ένα σημείο κι έπειτα), με την έννοια της κοιλιάς να παραμένει ανύπαρκτη.

Κι επειδή έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως δεν υφίσταται έννοια ένοχης απόλαυσης όταν μιλάμε σοβαρά, δηλαδή είτε απολαμβάνεις κάτι, είτε όχι, η ενοχή είναι συνώνυμο του κόμπλεξ, ο Σπάρτακος ήταν πολύ απλά και καθαρά μια από τις πιο απολαυστικές σειρές που έχω δει εδώ και χρόνια. Δολοπλοκίες πολύ κακών ανθρώπων που κάνουν ακραία κακά πράγματα (αλλά συνεπή και -με έναν περίεργο τρόπο- μετρημένα και όχι ιδιαιτέρως arch), πολύ άγριες σκηνές πολύ άγριου ξύλου και διαμελίσματα τύπου "πόδια από βούτυρο", πολύ γυμνές σκηνές πολύ γυμνού σεξ μεταξύ πολύ γυμνών και πολύ σέξι (συν τον John Hannah) ανθρώπων. What's not to like, μα το Δία;

Όσο για το φινάλε, έχει τίτλο 'Kill Them All' και φίλε μου, αυτό θα πει εκπληρώνω την υπόσχεσή μου. Όνομα και πράμα ο τίτλος. Η σεζόν έχτιζε υποδειγματικά προς την εξέγερση των σκλάβων με 2-3 στρατηγικούς θανάτους εδώ κι εκεί (ο Μπάρκα, η Σπαρτάκαινα, ο Βάρο) οπότε αντί να έχουμε μια έκρηξη από το πουθενά, έχουμε την κλιμάκωση που νιώθαμε καιρό να έρχεται. Και με τόση βία στα προηγούμενα 12 επεισόδια, πώς καταφέρνεις να κάνεις το φινάλε ξεχωριστό;

Τους σκοτώνεις όλους. ΟΛΟΥΣ. (Πλην Ηλίθιας. Good news there.) Μάνες, γυναίκες, γέρους, παιδιά, αγέννητα,
όλους. Αφήστε τη σεμνοτυφία σας στην πόρτα, αυτή η σειρά δε φρενάρει πουθενά. Γιατί δείχνει έναν μουσκουλωτό τύπο να σφάζει εν ψυχρώ τη μητέρα του αγέννητου παιδιού του, και μαζί το ίδιο το παιδί του, και να μας έχει κάνει να πανηγυρίζουμε. Δείχνει μια δροσερή νεαρά να ξεσκίζει την καρωτίδα ενός ανήλικου αγοριού κι εμείς να χειροκροτάμε και να υψώνουμε γροθιές στον αέρα. Και fuck me, αν δεν ζητωκραυγάζατε στη σκηνή που ο Κρίξος επιτέλους συμφωνεί με την πρόταση του Σπάρτακου και τον στέλνει ιπτάμενο στο μπαλκόνι με τις ρωμαϊκές γλίτσες, τότε δεν ξέρω τι χρειάζεται για να ξεκολλήσετε από τον καναπέ!

Αυτή η σειρά
γάμησε, και το φινάλε της πιο πολύ από όλα.

Σημειώσεις:

* Lucy Lawless θα μας λείψεις. Είμαι περίεργος να δω τι 'όνομα' θα βρει η σειρά για να την αντικαταστήσει.

* Και μαζί με αυτήν γενικότερα όλο το ξεκάθαρο arc και σκοπό που είχε αυτή η πρώτη σεζόν. Τι θα παρακολουθούμε τώρα;

* Δηλαδή για να καταλάβω, ο Σπάρτακος έψησε μια πανέμορφη σκλάβα να τον βοηθήσει στο ριψοκίνδυνο σχέδιό του, και αυτός για αντάλλαγμα δέχτηκε να κάνει σεξ μαζί της; Και το έκανε να φανεί σα να ήταν και από υποχρέωση; A TRUE CHAMPION indeed.

* O Andy Whitfield που παίζει τον Σπάρτακο έχει διαγνωστεί με μια πρώιμη μορφή καρκίνου και η 2η σεζόν θα καθυστερήσει αόριστα. Για να μη χαθεί το momentum της σειράς, το κανάλι φέρεται να ετοιμάζει ένα prequel 6 επεισοδίων για να έχουμε να ασχολούμαστε μέχρι ο πρωταγωνιστής να αναρρώσει πλήρως.

* It goes without saying, αλλά ο Σπάρτακος είναι για το Starz (μα, Starz;!) ό,τι νωρίτερα το Mad για το AMC και το Shield για το FX, δηλαδή η σειρά που χάρη στη φήμη της και μόνο, βάζει ένα ολόκληρο κανάλι της βασικής καλωδιακής στο χάρτη του scripted entertainment. Κι επειδή πάντα αυτά τα κανάλια παίζουν στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό με βάση τις ευαισθησίες αυτού του πρώτου τους show-σημαίας, αναρωτιέμαι τι είδους νέες σειρές μπορούμε να περιμένουμε από το Starz δεδομένου του Σπάρτακου. Ερώτημα σχεδόν εξίσου συναρπαστικό με το πώς θα είναι η 2η σεζόν αυτής της σειράς.


.

14 σχόλια:

  1. Μα το καυλί του Δία, πρέπει να δω γρήγορα το φινάλε.

    Μακάρι και ο πρωταγωνιστής να είναι καλά στην υγεία του για να δούμε δεύτερη σεζόν. Δεν άκουσα κάποιο νέο τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εγώ έχω ακούσει νέο. Αν μη τι άλλο αυτό το mini-series/prequel υπονοεί ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Καλά να είναι ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι κακή η σειρά, αρχικά κινεί το ενδιαφέρον λόγω σεξ, βίας και ταυτόγχρονα κάποιες φορές αποστρέφει λόγω τον παραπάνω δυο. Η a la 300 αισθητική άλλες φορές ταιριάζει άλλες φαίνεται γελοία. Παντελής έλλειψη ισορροπίας! Το πως εξελίχτηκε όμως ο πρώτος κύκλος σε κάνει να κρατάς περισσότερο τα όποια θετικά και κυρίως την σταδιακή κλιμάκωση που οδηγεί στο εκρηκτικό τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα το καυλί του Δία θα συμφωνήσω σε όλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επικό φινάλε, αν και είμαι σίγουρος πως η lucy lawless δεν πέθανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για εμενα η καλυτερη νεα σειρα φετος. τα βιζουαλς ειναι εξαιρετικα και το σεναριο ειναι καλυτερο απο οσο μπορουσα ποτε να φανταστω...

    μακαρι να συνεχιστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σουπερ- τέτοια σφαγή είχε να γίνει από τη Δυναστία-και σε αγγλικό αν θυμάμαι έδαφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και το ωραίο είναι ότι εδώ αποκλείεται ποτέ να βγει όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ονειρο ηταν στο Νταλλας (γυναικας του Μπομπυ Γιουινγκ) που ακυρωσε μια σαιζον!! (ετσι θελω να τελειωσει και το Λοστ αχα χα χα χα χα χα χα...)

    Στη Δυναστεια δεν ηταν ονειρο αλλα "απατη". Μας δειχνανε στο τελος του επεισοδιου απαντες πεσμενους κατω σαν νεκρους και τελικα στην επιστροφη της σειρας με τη νεα σαιζον κατι τριτορολιστες ειχαν σκοτωθει μονο.
    Παντως θυμαμαι με ποση αγωνια περιμεναμε τη νεα σαιζον να δουμε ποιος επεζησε (δεν υπηρχε ιντερνετ τοτε καρδια μου, ουτε σποιλερς) και ποσο χαλαστηκαμε με το τελικο αποτελεσμα.
    Εμενα παντως με ενοιαζε να την σκαπουλαρει Ντεξ, παιδακι ημουν τον εβρισκα σεξυ ;)

    Οσο για το Σπαρτακο παλι με βαζεις σε πειρασμο.. Μισω ομως το "300" στυλ και δε ξερω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό στο χωριό μου το λέμε PWNED.

    Πάντως κι εγώ μισώ το στυλ του 300, όπως και την ταινία εν γένει. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να του αντισταθείς από μια φάση κι έπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΟΠΡΑΝΑ!

    Ναι, αργησα λιγο να το δω :P

    Κριμα για το γερμανό αδέρφι, τη συμπαθουσα πολυ τη φατσα του αλλα τουλαχιστον κρατήσαμε τον Doctore με το μεταλικό του στήθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με όσα λες, πραγματικά κι εγώ την απόλαυσα με τη ψυχή μου αυτή τη σεζόν. Μακάρι να βγει 2ος κύκλος αν και το βρίσκω απίθανο να είναι καλύτερος. Μειωμένες προσδοκίες λοιπόν, κι ίσως βγει κάτι καλό ;)

    Να ρωτήσω κάτι άσχετο, όταν λέμε scripted entertainment εννοούμε τον τομέα καθαρά των σειρών πέρα από reality και παπαριές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φυσικά υπάρχει και το φετινό πρίκουελ, το οποίο είναι τολμώ να πω εξίσου καλό - άρα δεν ανησυχώ.

    Scripted εννοούμε οτιδήποτε έχει -επισήμως- σενάριο. Άρα ναι, αυτό που λες. Έξω reality, talk shows, variety shows κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περιμένω να ολοκληρωθεί για να το δω όλο μαζί(αν και δε συνηθίζω να κάνω έτσι-κυρίως Dex έβλεπα μονοκοπανιά).

    Χαίρομαι που είναι εξίσου καλό, να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή