Doctor Who: Flesh and Stone (2)


Έτσι παίζεται το σπορ.


Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω, αυτό το επεισόδιο ήταν επικό αριστούργημα με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν έχω ιδέα με τι να ασχοληθώ πρώτα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν από εκεί που το είχαμε αφήσει:

Οι Άγγελοι, re-invented. Έτσι γίνονται αληθινά κομμάτια ανθολογίας της ιστορίας του Who. Ο Moffat πήρε όλα τα στοιχεία που μας έκαναν να τους λατρέψουμε την πρώτη φορά, και πάνω σε αυτά βάσισε την επέκταση της μυθολογίας τους. Εντυπώνονται μέσα στην ψυχή όποιου τους κοιτάει στα μάτια, επικοινωνούν, σκέφτονται, φοβούνται, επιλέγουν, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ. Μετά από 3 σχεδόν επεισόδια με τους Αγγέλους, δεν περίμενα με τίποτα τη στιγμή που τους είδαμε να κινούνται αργά αργά, για να τσεκάρουν "ρε μπας και αυτή δε βλέπει". Βρήκα το όλο θέαμα υπέροχα creepy, καθηλωτικό, και απίστευτα τρομακτικό. (Η σκηνή στον αεραγωγό, η Amy στο δάσος, το σακάκι του Doctor, κτλ.)

Τι ήταν ακόμα καλύτερο; Και βασικά εκεί έγκειται νομίζω η ευφυία αυτού του 2-parter τελικά. Στο ότι είχαμε μέσα στην ίδια ιστορία και τους Αγγέλους, και την River, και το Crack. Εν τέλει δεν κατέληξε να είναι η επιστροφή του ενός ή του άλλου, αλλά το σημαντικότερο ως τώρα κεφάλαιο της ιστορίας του Eleven. Και της Amy, φυσικά. Μάλιστα, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα το season arc να παίξει τόσο μεγάλο ρόλο, τόσο νωρίς. Στις προηγούμενες σεζόν απλά είχαμε μικρά hints να κόβουν βόλτες στο background, κι ένα τελικό 2-parter όπου και εμφανίζεται η βασική πλοκή. Εδώ ο Moffat έρχεται ακόμα πιο κοντά στον Whedon (και το μοντέλο Buffy στο οποίο είχε εξαρχής βασιστεί ο RTD) και βάζοντας τη ρωγμή πολύ γερά μέσα στο παιχνίδι, και δένοντάς την και αμεσότατα με την πλοκή της συγκεκριμένης ιστορίας με τους Αγγέλους.

Το θέμα είναι, πώς ακριβώς λειτουργεί η ρωγμή; Τι την προκάλεσε; (Αυτό υποθέτω θα εξεταστεί στο season finale.) Πώς θα κλείσει οριστικά; Και πώς συνδέεται με την Amy συγκεκριμένα; Επιπλέον, χρησιμοποιείται από τον Moffat με έξυπνο τρόπο ώστε να μαζέψει μερικές από τις πιο κραυγαλέες υπερβολές του RTD- όχι με την έννοια κάποιου μαζικού retcon (εξάλλου ο αμοιβαίος θαυμασμός των δυο τους είναι δεδομένος), αλλά περισσότερο με το σβήσιμο των δημόσιων θεάσεων των Daleks, που αφαιρούσαν από τη σειρά την αίσθηση ενός παραμυθένιου μυστικού.

Αναρωτιέμαι. Ο Moffat τη βρίσκει να σκαρώνει ιστορίες που παίζουν με το χρόνο, τόσο αφηγηματικά, όσο και ως στοιχείο της πλοκής. Είναι τυχαίο που το season arc συνδέεται με φάγωμα χρόνου, και με τη διαπίστωση πως ό,τι έχει συμβεί μπορεί να αλλάξει; Μήπως όλη η σεζόν θα είναι ένα γιγαντιαίο signature Moffat script; Μήπως θα πονέσουν τα μυαλά μας; Μήπως θα παίξει mindfuck;

Σε κάτι πιο απλό, μιας και αναφέραμε την Amy παραπάνω. Um, wow. Η σκηνή στην κρεβατοκάμαρα... τελοσπάντων όλοι σας ξέρετε ακριβώς όλες μου τις σκέψεις αυτή τη στιγμή. Οπότε ας εστιάσουμε στο ότι ο Doctor εκεί πάνω στο χίμηγμα, κατάφερε ο τιτανοτεράστιος να κάνει κάτι συνδέσεις στοιχείων που ακόμα δεν έχω επεξεργαστεί, και κατέληξε κάπου που υποπτεύομαι θα βγάλει ένα κάποιο νόημα στο επόμενο επεισόδιο. Αυτά είναι τα ωραία cliffhanger στις σειρές μυθολογίας.

(Α, και σας ικετεύω. Αν είναι να το ρίξει κανείς στα προφανή 'Amy's Crack' αστεία, τουλάχιστον ας σκεφτεί κάτι κάπως δημιουργικό, είναι που είναι τρελή ευκολία ήδη, ε;)

Όσο για το άλλο είναι/δεν είναι γκομενικό του Doctor, η River Song δεν έκανε πάρα πολλά στο δεύτερο μέρος, αλλά και μόνο τα άπειρα hints που αφήνει για το μέλλον έκαναν τη δουλειά τους. Είναι προφανές ότι ο Moffat θέλει όλοι να καταλάβουμε ότι ο άντρας που σκότωσε η River είναι κάποια μελλοντική (;) ενσάρκωση του Doctor, αλλά φαντάζομαι η ανατροπή θα είναι στο πώς, στις συνθήκες, στο context. Για Moffat μιλάμε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που θα παίξει ρόλο στη σχέση του Doctor με τη Ρωγμή της Amy (αλλά σοβαρά τώρα,
τι σκεφτόντουσαν; Είναι αδύνατον να τα αποφύγεις αυτά τα ρημάδια) ή αν πρόκειται απλώς για μια από αυτές τις περιπτώσεις που απλώς μπαίνουν στοιχεία για επόμενη (επόμενες;) σεζόν.

Όπως και νά'χει, η ουσία είναι ότι εδώ πήραμε μια υποδειγματική ιστορία που λειτουργούσε σαν θρίλερ, σαν περιπέτεια, σαν δράμα, σαν επιστροφή χαρακτήρων, σαν επιστροφή τεράτων, σαν αυτοτελές κεφάλαιο, και σαν νευραλγικό κομμάτι του season arc, όλα ταυτοχρόνως. Απίστευτο, απίστευτο, απίστευτο. Για επεισόδια σαν αυτό υπάρχει αυτή η σειρά.

~-~

Σχόλια:

1. Τι εννοούσε ακριβώς ο Doctor όταν έβαλε την Amy να θυμηθεί κάτι από όταν ήταν 7; Κάτι συγκεκριμένο; Κάτι που δε θα μάθουμε ποτέ; Κάτι που δεν έχει σημασία;

2. Η σκηνή που ο Άγγελος έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα στον bishop είναι ανατριχιαστική.

3. Όπως και κάθε σκηνή της Amy στο επεισόδιο. Κάθε μία για τον λόγο της. :p

4. Δεν θα κουραστώ να υμνώ τον Adam Smith. Η ομορφιά -και- αυτού του επεισοδίου δεν περιγράφεται με λόγια. Το μακρινό του TARDIS, οι σκηνές μέσα στο δάσος- AMAZING.

5. Μιλώντας για σκηνές στο δάσος, η στιγμή που ανοίγει η πόρτα κι εμφανίζεται από πίσω βλάστηση ήταν τόσο Star Trek, που πιο Star Trek πεθαίνεις. Ειδικά όταν
κάθισε και στην καρέκλα ο Doctor.

6. Slitheens. Cybermen. Daleks. Sontarans. Πάντα σε αυτό το σημείο της σεζόν υπάρχει ένα (κατά κανόνα απίστευτα σαχλό) 2-parter με Μεγάλους Εξωγήινους Εχθρούς να Απειλούν τη Γη. Συγκρίνετε. Όχι, σας παρακαλώ. Κάντε το.

7. Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι ο Moffat δεν γράφει άλλο επεισόδιο μέχρι το season finale. Είμαι περίεργος να δω αν θα υπάρξει κάποιο άλλο στο ενδιάμεσο όσο σημαντικό ήταν αυτό, αν θα έχει εμπιστευτεί κάποιον άλλον δηλαδή πλην του ιδίου για να γράψει κάτι τόσο απαραίτητο.

8. Ξανά, για να μην ξεχνιόμαστε. DOCTOR, ΕΙΣΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ;


.

20 σχόλια:

  1. Κατσε να σε αποτρελανω tyler,διοτι καλα την εχεις ψυλιαστει.

    απο το Galifrey Base:

    *here's a really good theory on Gallifrey Base that we see a future version of The Doctor in one scene, who is travelling along his own timeline to correct something. Seems far fetched? Read on!

    After The Doctor (minus his tweed jacket) says "Later Pond!" to Amy and leaves with River, he comes back suddenly a few seconds later. Now, however, he's wearing his tweed jacket. He tells her that she needs to trust him and she asks about the crack. He looks away (toward where the current version of him is walking away explaining his theory on the crack to River) and says "I don't know yet but I'm working it out...". He then tells Amy that she has to remember what he told her when she was seven years old, kisses her forehead and disappears. We cut to a jacketless Doctor walking with River.

    It's an interesting theory, especially when you think about how much Moffat loves to play with time travel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό παραβγάζει νόημα για να μην ισχύει. Love it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. LIKE ME, FOR INSTANCE!

    'Εγειρα λίγο πιο πίσω στην καρέκλα μου με αυτο το yelling.

    Σε αυτό το two-parter περασαν από κατακόμβες σε διαστημοπλοια και μετά δάση κινούμενοι μόνο σε κάθετο αξονα (get it? get it?? :P), είδαμε Clerics και Bishops να πολεμάν αγγέλους και έγινε πια προφανές (σε ακομα ενα Whedon approach) οτι ο βασικός χαρακτήρας για τον Moffat (και για μένα τουλάχιστον) είναι η Amy. Οσο φυσικά το επιτρέπει αυτο μια σειρά που συνεχίζει να λεγεται Doctor Who.

    Επιμέρους τώρα:

    +1 για τον Adam Smith. Η φωτογραφια με το TARDIS αριστερα και Doctor-Amy δεξια, ποίηση.

    Τέλεια η σκηνη που οι αγγελοι κουνιούνται αν και στεναχωρίθηκα λίγο που τελείωσε το παιχνίδι με τον θεατή (They can't move if someone's watching ;) )

    Ναι, ολοι μας σκεφτήκαμε οτι η River έχει σκοτώσει τον Doctor. Αλλα ο Bishop φάνηκε να ήξερε τον ανθρώπο αυτόν μαζί με τα κατορθώματα του, ενω στο προηγούμενο episode έμαθε για την ύπαρξη του Doctor, σωστα?

    Και όσο έσυ κάθεσαι και συγκρίνεις Slitheens και Sontarans με Angels, έγω συγκρίνω αργα, παροχυμενα και δακρυβρεχτα ροματζα με την σκηνη στην κρεβατοκαμαρα.

    Και μιλώντας για αλλαγές, angry Doctor, Doctor που δεν ξεσπάει σε "ΚΑΤΑΡΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, BISHOP" οποτε ειναι να πεθάνει καποιος και φυσικά η αντίδραση του στην προαναφερθείσα κρεβατοκάμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έγραψε το άτομο! Τι επεισόδιο ήταν το χθεσινό!

    Λοιπόν, εκτός από αυτό που έγραψε ο KilliK για τον Doctor με/χωρίς σακάκι, κάποιος άλλος επεσήμανε ότι ίσως η σκιά που είδαμε όσο η Amelia περίμενε με το βαλιτσάκι της και όλοι πιστέψαμε ότι ήταν ο Prisoner Zero, ήταν ο Doctor και αυτό είναι που πρέπει να θυμηθεί η Amy.

    Επίσης στο τέλος η River λέει ότι η επόμενη συνάντησή τους θα είναι στο Pandorica, που σημαίνει ότι αυτλη το έχει ζήσει και ο Doctor όχι. Αλλά αυτό δεν είναι spoiler; Και αν η River έχει ζήσει ότι έχει συμβεί στο Pandorica δεν θα έπρεπε να ήξερε και τι είναι η ρωγμή; Όλες αυτές οι timey wimey συναντήσεις του Doctor και της River μου προκαλούν πονοκέφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν εξαιρέσει κανείς το ότι ίσως να μην πείθει ιδιαίτερα η σκηνή που η Amy κυκλοφορεί με κλειστά τα μάτια και κοροϊδεύει τους Αγγέλους το επεισόδιο σε αναγκάζει να μείνεις με έναν συνδυασμό ανοιχτού στόματος- χαμόγελου.

    Η πρώτη σκηνή λύνει το cliffhanger του προηγούμενου επεισοδίου, έτσι απλά και τελικά αυτό δεν αποτελεί λύση απελπισίας για τον δημιουργό αλλά σημαντικό κομμάτι!Η έντονη, in your face, σεξουαλικότητα της Amy, που δεν θα 'λέγε όχι και σε ένα πηδηματάκι πριν παντρευτεί έρχεται τελικά σε πλήρη αντίθεση με τον ρομαντισμό ή την πλήρη αδιαφορία και των προηγούμενων συντρόφων! Έπρεπε να το περιμένουμε; Το είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Moff ήδη από το Curse of Fatal Death; Όσον αφορά τις διάφορες θεωρίες, όπως αυτή του Killik, που φαίνονται σωστές, ναι, καθόμαστε και μιλάμε για time travelling και ποιο είναι το μυστήριο κάτι που δεν θυμάμαι να γινόταν τόσο πολύ στις προηγούμενες σεζόν. Αυτό από μόνο του είναι θετικό. Το ότι όμως υπάρχει ένας τόσο συνεκτικός ιστός θα κάνει τα dvd players να αστενάξουν όταν τελειώσει η σεζόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με το Time War, δε νομίζω πως ο Moffat σκοπεύει να το αγγίξει καθόλου το ζήτημα, κι ελπίζω το arc που έχει σχεδιάσει να μην περιστρέφεται γύρω από αυτό το -εν τέλει- προβληματικό gimmick. Ο Davies αρχικά το έβαλε ως έξυπνο τρόπο να περιορίσει κάπως το ασυμμάζευτο continuity του Whoniverse, αλλά επειδή του είναι αδύνατον να ελέγξει τον εαυτό του, μέχρι το τέλος των Specials είχε φτάσει πλέον να έχει καταργήσει πρακτικά την ίδια την ύπαρξη του Time War, και να έχει κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα από όσο ήταν πριν. Πραγματικά, εύχομαι να μην μπλέξουμε πάλι με αυτό το πράγμα.

    (Αν και κάποια ενδεχόμενη τηλεταινία με τον Paul McGann να ξεκληρίζει Daleks και Time Lords παραμένει ψηλά στην wish list μου. Μάλλον είμαι λιγάκι σχιζοφρενής.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως, αυτό το TimeWar είναι η μεγαλύτερη ανοησία στη σειρά...
    Εντάξει, έδωσε κάποια ωραία επεισόδια στις σαιζόν του Tennant (είμαι μοναδικός, τι με σταματάει, κτλ) αλλά το ότι ξεκληρίστηκαν ντάλεκς και timelords δεν σημαίνει τίποτα...
    Και τα δυο lifeforms κατέχουν από timetravel... they simply can't perish...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως η βασική χρησιμότητα του time can be rewritten θα είναι να εξηγηθεί πώς θα σκοτώσει η River τον Doctor και εκείνος να επιζήσει.

    Πολύ ωραία η σημείωση από Galifrey Base, χαμπάρι δεν πήρα τι φορούσε ο Δόκτωρ και αν.

    Χαλάστηκα με τους Angels, αυτή τη φορά, και περισσότερο από όλα χαλάστηκα που το device για τη λύση του ”Blink” δεν δούλευε εδώ: οι Angels κοιτάζονταν κάργα μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν τους σταμάταγε.

    Η Amy ως κοκκινοτρίχισσα, επιτέλους, είπε να ξεκινήσει τη διαδικασία του φλερτ με τον Δόκτωρα (διότι ένα one night stand μαζί του είναι ολόκληρη σχέση, για να μη πω season), και όλοι αγαλλιάσαμε. Να της κάτσει. Είναι καλή κοπέλα :)

    Το βασικό είναι πως αισθάνομαι πολύ καλά και αισιόδοξα για τα επερχόμενα επεισόδια, και αυτό μου αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μια μικρή συλλογή από πράγματα που ο Doctor είπε στην Amelia (δεν εγγυώμαι πως είναι πλήρης :) :

    I'm the Doctor. Do everything I tell you, don't ask stupid questions and don't wander off. (ταιριάζει και στο συγκεκριμένο σημείο, έστω κι αν είναι ξενερωτικό)

    You're not scared of anything! / Must be a hell of a scary crack in your wall. (Επίσης ταιριάζει: η ρωγμή είναι πιο τρομακτική και από τους Αγγέλους)

    You've had some cowboys in here. (άσχετο; απαντήθηκε; )

    You need a better wall. (μη κοροϊδεύετε!)

    The only way to close the breach is to open it all the way. (Δεν ταιριάζει εδώ, αλλά ταιριάζει ως repeat για το season finale, όταν ο Δόκτωρ θα επισκεφτεί ξανά την Amy)

    Everything's going to be fine. (ξενερωτικό, το ξέρω, και ταιριάζει περισσότερο με Davies)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ok paranoikos alla mipos aytos pou tha petahnei tha einai h pond???oloi skeftomaste oti tha pethanei o doctor eno otan protokoita thn pond h river..kati simvainei...episis an thimaste girna kai kanei ematha to tardis apo ton kalitero...esi doctor eleipes...mipos h pond ginei h proth companion pou tha mathei ta mistika tou tardis???akoma exoume na doume thn vivliothiki stin limni(lol)
    me alla logia o moffat katafere kai oxi mono mas ekane na porothoume me ton doctor alla kai na latrepsoume thn companion(se sxesi me tis companions tou davies pou apla koitazan!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Pond δεν μπορεί να γίνει η πρώτη σύντροφος που θα μάθει τα μυστικά του Τάρντις. Την έχουν προλάβει ήδη τουλάχιστον 4 (καλά, η μία ήταν TimeLord)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. den exeis adiko...apla h pond mipos ginei h kalyterh...alla anyhoo den tha skaso(ok mnimi xrisopasaro poia htan time lord???)sxorate me apla eimai in love me pond...kai einai proti fora pou latrevo companion(pera apo thn catherine tate pou thn goustaro os ithopoio)eidika h piper thelo na diagrafei apo to timeline...ginetai?
    asxeto....sto uk leei oti thn misoun thn pond epeidi einai h proth fora pou companion einai ligo tsoulaki....isxii???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @georgethebeast: Time Lady ήταν η Romana, αλλά εικάζω πως λαμβάνεις υπόψη σου/έχεις δει τον Doctor μόνο από την ένατη μετενσάρκωσή του και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. egw pali katalaba oti to sxoliaki 'TIME CAN BE REWRITTEN!'pigaine ston thanato tis River Song otan protosunanithikan apo merias tou doctor.

    episis, i River Song skotwse ton Kennedy. so there :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Whoa, double WIN από τον Μανώλη! (LOL)

    sto uk leei oti thn misoun thn pond epeidi einai h proth fora pou companion einai ligo tsoulaki....isxii???
    Ε όχι μωρέ, σιγά, απλά βρήκαν να ασχολούνται τα ταμπλόιντ. Η Amy αρχίζω όλο και εντονότερα να πιστεύω πως θα μείνει στην ιστορία της σειράς ως μια από τις πιο αξέχαστες και σημαντικότερες companions.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμένα πάντως μου αρέσει που είναι τσουλάκι. Καλά δεν κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Oh HELL yes.

    επιτελους εκανα catching up, είχα πιάσει τη σειρά απο τον Eccleston και μετά πριν 2 μήνες! και τι επεισοδιάρα για να κάνεις catching up, ε?

    καραγουστάρω την αλλαγή στο ύφος, γουστάρω το Mind-boggling overarching mystery της season, γουστάρω που η Amy Pond είναι τσουλάκι και την πέφτει στα ίσα στο γιατρό νωρίς νωρίς και τη νύχτα πριν το γάμο της!!! Best bachelorette party ever!!!!! κι εγώ στη θέση της το ίδιο θα έκανα!

    και να φανταστείς οτι chavs όπως η Rose και η Martha γουστάρανε αλλά καθόντουσαν και κοιτάζανε απο μακρυα, ονειρευόμενες επικούς έρωτες...!!! :P

    ελπίζω να ξαναδούμε Angels... όχι τίποτε άλλο, αλλά μου καρφώθηκε στο μυαλό οτι γουστάρω να δω showdown angels vs. daleks...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάποιον κλασικό κακό απέναντι σε κάποιο δημιούργημα του Moffat. Πώς ήταν τέλος σεζόν 2 πχ, με Cybermen v Daleks. Γιατί όχι.

    Αν και ελπίζω και πιστεύω ότι από Daleks είδαμε φέτος ό,τι ήταν να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. angels are a little bit boring imo...θα ηθελα να δω να επιστρεφει ο Other η ο Omega η εστω ο Rassilon...
    δεν ξερω γιατι αλλα εχω την αισθηση οτι η ειναι ειτε η Innocet η η Zezanne απο μια αποψη αυτη θα μπορουσε να μαθει απο τον καλυτερο η την καλυτερη πως να πεταει το tardis...η ακομα και η Susan
    οι ατακες το doctor του στυλ
    How's life? Sorry, bad subject./I made him say comfy chairs./I don't know, it's a Thing in progress, respect the Thing;...μου φαινονται αρκετα κρυες αλλα και συγχρωνος αστειες. επεισης μου αρεσε και η σκηνη στο τελοσ μα την amy και τον doctor (Amy, listen to me. I am 907 years old; do you understand what that means?/It's been a while?/Yea—No, no, no

    ΑπάντησηΔιαγραφή