Gossip Girl: Will they or won't they

Τρία επεισόδια μέσα σε αυτή την εντελώς διαφορετική κατεύθυνση που επιχειρεί η σειρά για δύο από τους πιο βασικούς χαρακτήρες της, αναρωτιέμαι αν έχει μείνει κάποιος από τους αρχικούς αρνητές που ακόμα αντιστέκεται στη γοητεία αυτής της αναπάντεχης φιλίας των Blair-Dan.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια σειρά, ως αποτέλεσμα προφανώς μιας μίνι-απόγνωσης του στυλ "να βρούμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει!" αποφασίζει να φέρει κοντά δύο χαρακτήρες που ήταν μεν πάντα εκεί, αλλά ούτε που σου πέρναγε από το μυαλό ότι θα είχαν καλή χημεία.

Προσοχή, δε μιλάω εδώ για υπολογισμένα, αργά και μεθοδικά unlikely partnerships τύπου Buffy και Spike. Εννοώ ξυπνάω-μια-μέρα-και-δεν-έχω-ιδέες-άρα-ας-δοκιμάσω-κι-αυτό δεσμούς τύπου Monica και Chandler. Αυτό είναι το gold standard για το οποίο μιλάμε εδώ, ένα ζευγάρι που ήρθε από το πουθενά αλλά ήταν τόσο σωστό, όσο κι αν δεν το φανταζόσουν. Αν δεχτούμε ότι το άλλο άκρο είναι ο George με την Izzie στο Grey's Anatomy*, τότε πού στέκεται σε αυτό τον μετρητή ο Dan με την Blair;

(* Και είναι τόσο μακρινή ανάμνηση, τόσο οι Gizzie όσο και η 4η σεζόν εκείνης της σειράς γενικά, που αρχίζω να αναρωτιέμαι αν όντως υπήρξε. Έχω μια αμυδρή υποψία πως όταν το έβλεπα το έβρισκα ενδιαφέρον, αλλά η αίσθηση που τελικά μου έχει αφήσει -γιατί από actual αναμνήσεις, είπαμε, μηδέν- είναι ένα μεγάλο WTF.)

Ενδεχομένως εξαρτάται από το τι σκοπεύουν οι συγγραφείς να κάνουν με τους δυο τους. Για την ώρα είναι απλά φίλοι, που πηγαίνουν και βλέπουν Jacques Tati και σουλατσάρουν στην Madison Avenue διαφωνώντας για την αξία του έργου του Kenneth Anger:

-'Scorpio Rising' was a great movie.
-That dreck puts the 'ick' in 'esoteric'.


H χημεία τους είναι αδιαμφισβήτητη, τα back-and-forths τους είναι απολαυστικά, και γενικά οι σκηνές που μοιράζονται έχουν μια αίσθηση φρεσκάδας που, αναμενόμενα, λείπει από την υπόλοιπη σειρά. Είναι στην 4η σεζόν της εξάλλου, και μην ξεχνάμε τη διάθεση του Schwartz να καίει ιστορία αλύπητα. Άρα βρισκόμαστε εν μέσω storylines όπως 'Η Serena την πέφτει στον τύπο που άθελά της έβαλε στη φυλακή', 'H Lilly Bass είναι μια άκαρδη σκύλα', 'Ο πατέρας του Nate δυσκολεύει τη ζωή του γιόκα του', 'Ο Chuck κοιμάται με την κόρη του ανταγzzzzzz'.

Δίπλα σε όλα αυτά, οι σκηνές του Dan με τη Blair είναι χρυσάφι. Η σειρά έχει την ευφυία να το αναγνωρίζει, και στο προχθεσινό επεισόδιο, όπου οι δυο τους ανταγωνίζονται για μια θέση στο περιοδικό W, η δράση έκοβε εναλλάξ -και μάλιστα με ταχύτητα- ανάμεσα σε μια σκηνή στο W και σε μια σκηνή άλλου storyline. H κατάληξη μάλιστα αυτού του ανταγωνισμού (ο οποίος by the way είναι ο ορισμός του 'stretch') υπονοεί πως οι δυο τους έχουν στο μέλλον τους κάτι περισσότερο από μια περίεργα ακαταμάχητη φιλία.

Το αν η χημεία τους μπορεί να μεταφερθεί και σε κάποιου άλλου επιπέδου δεσμό, δεν το ξέρω, αλλά δε βλέπω για ποιο λόγο να μην συμβεί. Από την άλλη, δε θα ήταν άσχημη η ιδέα μιας διαρκούς, καθαρά πλατωνικής φιλίας σε μια σειρά που ξέρει να κάνει μόνο ερωτικές αλλαξοκωλιές. Όμως, ας είμαστε σοβαροί. Είναι το Gossip Girl. Όλοι ξέρουμε πού πάει αυτή η ιστορία.


Όμως σκεφτείτε και κάτι ακόμα. Προηγουμένως ανέφερα τη διάθεση του Schwartz να καίει ιστορία και να μην το πολυψειρίζει το θέμα, όμως εδώ πρέπει να θυμηθούμε και ένα ακόμα σχετικό στοιχείο της καριέρας του. Στην 4η και τελευταία σεζόν του OC, στο πλαίσιο μιας γενικότερης δημιουργικής ανάτασης της σειράς, πήρε ένα φοβερό ρίσκο καπάκι με το προηγούμενό του ρίσκο, να σκοτώσει την πρωταγωνίστριά του. Τι έκανε; Ζευγάρωσε τον σκυθρωπό αγροίκο Ryan με την απολαυστικά χαζοχαρούμενη Taylor, και τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. Ποιος θα είχε δει κάτι τέτοιο να λειτουργεί; Κανείς. Ποιος θα το είχε κράξει ως ιδέα, αν ακόμα έβλεπε κανείς τη σειρά; Όλοι. Κι όμως, ο Schwartz το έκανε, και λειτούργησε τέλεια. Τέλεια όμως.

Δεν το θυμίζω αυτό επειδή βλέπω κάποια αντιστοιχία ανάμεσα στους χαρακτήρες του OC και σε αυτούς του Gossip Girl, όμως βλέπω στην σχέση του Dan με την Blair την ίδια δυναμική. Πολύ σπάνια πιάνω τον εαυτό μου να υποστηρίζει κάπια τηλεοπτική 'σχέση', αλλά σε αυτή την περίπτωση, μετρήστε με ως φαν.


.

15 σχόλια:

  1. Έλα ρε συ!!!
    Απο την ΠΡΩΤΗ σεζον έχω βγει και έχω πει "πόσο γαμάτο θα ήταν να ζευγαρώσουν Dan και Blair"! Nομίζω το έχω γράψει και σε comment εδώ, πάω λιγάκι να κάνω stalking τον πριν 3 χρόνια εαυτό μου....

    LOL, νάτο, στο ποστ για το φιναλε της πρωτης σεζόν!
    "Πάντως τα ζευγάρια που πάνε να σχηματιστούν ΔΕΝ με ενθουσιάζουν... Nate-Serena? Dan-Vanessa? BORING!
    Ο Dan πρέπει να φάει ένα seduction to the dark side απο τη Blair! Κάθε σκηνή τους μαζί είναι απολαυστικη[...]"

    Γενικά οι χαρακτήρες αυτοί κάνουν τέτοιο contrast που το ζευγαρωμά τους εξ'αρχής θα έβγαζε πιο πολύ νόημα απο το "ο underdog με την πιο δημοφιλή ενζενί" και το "η ιντριγκαδόρα σκύλα της σειράς με τον ακόμα πιο κακό της σειράς".

    Δεν είναι όμως μια απλή υπόθεση με ετερώνυμα που έλκονται. Ο Dan ήταν πάντα ο εξοργιστικά αξιοπρεπής do-gooder της σειράς, αλλά και η Βlair έχει μια αξιοπρέπεια στη μηχανορραφία της, σαν να το κάνει απο άποψη ακολουθώντας τα πρότυπα της Hillary, της Thatcher και των άλλων ισχυρών κυριών.

    Bέβαια, δεδομένου το οτι η σειρά ακόμα αντιμετωπίζει τους Chuck-Blair σαν One True Pairing, μάλλον θα χρησιμοποιήσουν τον Dan για να έχει να ασχολείται η Blair μέχρι το τέλος της σεζόν... ελπίζω να μην είναι jump the shark κατασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσώπικα το πίστευα σχεδόν από την 1η σεζόν, ότι είναι παραπάνω από προφανές πως ένα τέτοιο αταίριαστο ζευγάρι θα είχε πραγματικά φάση. Και μπορεί να το κάνανε άργα τώρα που το gossip έχει ήδη πεθάνει αλλά δούλεψε γιατί είναι τι μόνο ζευγάρι που δεν συμμετείχε στις αλλαξοκωλίες των προηγούμενων χρόνων. Αμά τα βάλεις κάτω ως τώρα όλοι οι χαρακτήρες έχουν κάνει κάτι ερωτικό με όλους εκτός απ αυτούς τους 2 κ τους Chuck-Serena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποστηρίζω αυτή τη σχέση γιατί βλέπουμε το "in" μας σ'αυτό το λαμπερό και δυσπρόσιτο κόσμο να'ναι στο τσακ να πηδήξει μια απ'τις τοπ γκόμενες στον πλανήτη.

    Είμαστε μαζί σου Νταν Χάμφρει, κι ας έχεις την πιο απαράδεκτη φράντζα του σύμπαντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Respect σε όποιον το είχε προβλέψει, έξτρα respect σε Mirela and Soula που βρήκε και τα αποδεικτικά στοιχεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σκηνές τους όντως είναι απολαυστικές αλλά μέχρι εκεί! Δεν νομίζω οτι θα προσφέρει κάτι αυτή η σχέση. Θα είναι άλλο ένα εμπόδιο προς τα endgame couples Dan/serena, chuck/blair και λόγος που ίσως τους φέρει μια ώρα νωρίτερα μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι (και αν υπάρχουν) τα endgame couples. Δες γρήγορα-γρήγορα την προηγούμενη σειρά του ίδιου του Schwartz, το OC, και πώς εκεί πήραμε κάτι σαν μισό από τα δύο τέτοια ζευγάρια. Γενικά, από τη μέρα που τελείωσε το Dawson's Creek κάπως σταμάτησε να υπάρχει αυτή η ιδέα του ζευγαριού που ξέρουμε από την πρώτη στιγμή πως θα καταλήξει μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπάμε τα λαϊκά αγόρια που μένουν σε τεράστια loft και ξημεροβραδιάζονται σε γκλάμορους δεξιώσεις! Και φυσικά τη Blair.

    Bonus του ειδυλλίου αυτού: η Little Va-J-J.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάντως έχω να παρατηρήσω πως ενώ τις 2 πρώτες σεζόν ήμουν Serena fan τώρα πλέον μου τραβάει την προσοχή και (άκουσον άκουσον) τη συμπάθεια η Blaire. Δεν ήμουν ποτέ ξετρελαμένη με το glam/bitch attitude όχι γιατί δεν το λατρεύω αλλά πολύ απλά όταν έχεις αγαπήσει μια ρολάρα όπως η Marquise De Merteille (ιδανικά από Glenn Close) τότε η Blaire σου φαίνεται μικρή και λίγη. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί λοιπόν, όμως ναι, κι εγώ πλέον βλέπω GG για την Miss Blaire και ναι, είμαι κατενθουσιασμένη με τη φιλία Dan/Blaire. Γιατί το πιο ανατρεπτικό για την Blaire θα ήταν να αποκτήσει έναν πραγματικά αληθινό φίλο και όχι απλά έναν ακόμα μεγάλο έρωτα. Τον είδαμε πέρσι τον μεγάλο έρωτα, φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία το θέτεις. Όσο το σκέφτομαι, νομίζω θα μου άρεσε πολύ αν όντως παιζόταν κάτι μεταξύ τους (θα το θεωρήσω φοβερή ανατροπή αν δεν γίνει) αλλά να μην πολυκρατήσει και μετά να μείνουν απλά πολύ φίλοι. Το οποίο είναι μια ανατροπή από μόνο του, βασικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θεοί μου... η τελευταία κουλαμάρα που τους εμεινε. μετά να τα φτιάξει lily με chuck.

    george κ izzy ηταν το αντίστοιχο με Xander - Willow στην buffy. χαρηκα που τελειωσε σε trainwreck. ιδια σεζον δεν ειχε κοιμηθει κ με την meredith?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι ρε, με Meredith o George είχε κοιμηθεί δυο σεζόν πιο πριν, και ήταν και κομμάτι γαμάτου arc κιόλας, είχε σκοπό το ότι συνέβη.

    Willow-Xander κακώς το βάζεις στην ίδια συζήτηση με όλα αυτά όμως. Από το πρώτο επεισόδιο της σειράς υπήρχε δηλωμένο αυτό το crush, ήταν εκκίνηση, δεν ήταν ελιγμός απόγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. με George-Izzy το παρομοίασα, ως friends who become something more due to intense sexual tension and fail miserably

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι, αυτό εννοείται ρε, απλά ανέφερες και τους άλλους και σε έχασα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΧΙ!ΟΧΙ!ΟΧΙ!ΠΟΤΕ!ΠΟΤΕ!ΠΟΤΕ!Η ΜΠΛΕΡ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΚ ΜΟΥ ΟΧΙ ΤΟΝ ΧΑΜΦΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή