Battlestar Galactica, Season 3, Episode 5

"Collaborators"

Spoilers για το πρώτο bottle episode της 3ης σεζόν.
Ο Tigh πούλησε την ψυχή του για την ελευθερία, σκότωσε μέχρι και το πρόσωπο που αγαπούσε πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο. Τι κάνει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος όταν η ελευθερία έρθει, και η αγαπημένη του δεν είναι πια μαζί του? Πώς συνεχίζει να ζει? Και κυρίως, γιατί?
Well, that didn't take long! Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγραφα οτι το πιο συναρπαστικό μελλοντικό κομμάτι της σειράς θα πρέπει να είναι το προσωπικό στόρι του Saul Tigh. Και lo and behold, το BSG (σειρά που έτσι κι αλλιώς δε μας έχει συνηθίσει στο padding) πέφτει με τα μούτρα στο aftermath. Το blockbusting επίπεδο της περασμένης εβδομάδας είναι άφταστο, οπότε με τι το ακολουθείς? Μα με ένα επεισόδιο γεμάτο φαντάσματα, ένοχα μυστικά, και γονατισμένους από τον πόλεμο χαρακτήρες να αδυνατούν να συνεχίσουν να ζουν χωρίς να γευτούν πρώτα το αίμα κάθε πιθανού εχθρού που μπορούν να πιάσουν στα χέρια τους.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί οτι μετά τα γεγονότα του Exodus, η σειρά έχει επιστρέψει στο status quo της δεύτερης σεζόν. Μεγάλο λάθος: το Galactica πλέον είναι επανδρωμένο από ένα μάτσο ανδρείκελα, ανθρώπους που πολέμησαν, αντιστάθηκαν και έχασαν αγαπημένους τους- ή κομμάτια του εαυτού τους. Και θα πρέπει να ζήσουν για πάντα έχοντας κοντά τους εκείνους που θεωρούν προδότες. Σκηνές σαν αυτή όπου η Kara κλωτσάει τον Gaeta απαιτώντας από αυτόν να τους ικετέψει, ξεσκίζουν τον θεατή. Γιατί πόσο χαμηλά, ηθικώς, μπορούμε να αντέξουμε τους ηρωικούς χαρακτήρες που ακολουθούμε από το πρώτο επεισόδιο?

Η απόφαση της Roslin στο τέλος ήταν θαρραλέα, αλλά συζητάμε το κατά πόσο ήταν και σωστή. Ηθικά συμφωνώ απόλυτα (και είναι κάτι που θα αποφάσιζε η συγκεκριμένη πολιτικός), αλλά περιμένω πώς και πώς τις αναπόφευκτες αντιδράσεις από ανθρώπους ακριβώς σαν την Kara ή τον Tigh-- ανθρώπους που έχασαν υπερβολικά πολλά για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν με μια στάλα αίμα. Θα συνεχίσουν να απαιτούν το κεφάλι των διάφορων Gaeta, ακόμα κι αν ξέρουν πως ίσως χάρη και σε αυτούς να είναι τώρα ασφαλείς.

Σε αυτό το σημείο θα δεχόμουν η σειρά ακόμη και να ξεχάσει παντελώς τους Cylons και να αφιερώσει μια ολόκληρη σεζόν στις διαπροσωπικές σχέσεις του πληρώματος- αν μπορούμε να παίρνουμε ανατριχιαστικές σκηνές σαν αυτή του teaser με τον "προδότη" να αφήνεται στο άπειρο του διαστήματος να πεθάνει έναν βασανιστικό θάνατο, ή το λυτρωτικό πλάνο του Chief να παραδέχεται ένα σιωπηλό mea culpa στον Gaeta. Αλλά φυσικά αυτό δε θα συμβεί, καθώς όσο εξελίσσεται η σεζόν θα βουτάμε όλο και βαθύτερα στο mother ship των τοστιέρων. Η παρουσία του Baltar εκεί θα πρέπει να κάνει την όλη διαδικασία ακόμη πιο συναρπαστική από όσο θα ήταν έτσι κι αλλιώς.

Και τώρα, περιμένω την αποκάλυψη της αλήθειας στην Sharon για το μωρό της σα να μν υπάρχει αύριο. Η Grace Park δεν εμφανίστηκε σε αυτό το επεισόδιο, και ίσα που την είδαμε στο προηγούμενο, οπότε τώρα απαιτώ ένα Sharon-centric 40λεπτο, ASAP.

2 σχόλια:

  1. εχοντας δει μεχρι και το 3.6 δε συμμεριζομαι ολο αυτο το κυμα ακρατου ενθουσιασμου....

    απειρες σεναριακες ευκολιες(η new caprica απελευθερωνεται πιο ευκολα και απο παιχνιδι στο pc) και κλισε(η starbubk αφηνει μαλλι/ο lee αφηνει κοιλια,ολα αποτελεσμα της εσωτερικης τους παραιτησης...) και δηθεν ψαγμενες φιλοσοφικες ατακες-τσιτατα του τι κανει καποιον ανθρωπο η μηχανη/τι ειναι ψυχη

    ισως να φταιει οτι εχω διαβασει και 10 βιβλια philip k dick που ειναι 10 επιπεδα πανω απο οποιοδηποτε bsg και δεν 'ψαρωνω' με ατακες που ωρες βρες με κανουν να γελαω νευρικα αλλα νιωθω μια ελφρια απογοητευση

    επισης απο τη στιγμη που ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι κεντρικοι ηρωες παντα σωζονται το τελευταιο δευτερολεπτο (starbuvk,lee,galactica) ποια η διαφορα του απο ενα τυπικο hollywood blovkbuster film ?


    7/10 εως τωρα και σιγουρα απεχει παρασαγγας απο το να τη χαρακτηρισω την καλυτερη σειρα των τελευταιων ετων

    8α δω τον υπολοιπο 3ο/4ο κυκλο γιατι ολοι κανουν λες και εχουν φαει κα8αρο lsd αλλα προς το παρον υπαρχει μια μινι απογοητευση γιατι περιμενα παραπανω πραγματα

    ο tigh ειναι μακραν ο καλυτερος χαρακτηρας-ηθοποιος της σειρας....μακραν ο καλυτερος.αυτος και ο baltar που βγαζει αβιαστα μια κωμιμη (δεν το λεω για κακο) νοτα οταν συνειδητοποιει τα σκατα που αναγκαζεται να τρωει αντι να ειναι σε ενα διπλο κρεββατι με sex,booze and pills


    awake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mou arese k ayto. o Gaeda fobero sthenos, to spasimo tis Kara, i opoia den ithele justice i revenge, eixe stin ousia anagki apo mia sugnwmi k ... begging.

    aristourgiatika ola ta episodia so far, an k ligo apogoiteumenos pou DEN eidame stis season 3 to proper reunion tis Caprica 6 me ton Baltar. aytoi oi 2 eixan stoixeiwsei o enas to mualotou allou, alla oles oi skines tous itan... flat otan itan mazi. genika ithela i Sharon--1 k i Caprica 6 na eixan pio megalous rolous...

    ΑπάντησηΔιαγραφή