The walking dead writers

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ο Frank Darabont σκέφτεται πολύ σοβαρά να διώξει όλο το writing staff του φρέσκου του hit, The Walking Dead, και να δουλεύει στη δεύτερη σεζόν 13 επεισοδίων (η οποία προγραμματίζεται για τον επόμενο Οκτώβρη) μόνος του, με σενάρια μόνο από freelancers.

Για το Walking Dead δεν έχω γράψει ακόμα, επιφυλάσσομαι για συγκεντρωτικό ποστ μετά το φινάλε της άλλης βδομάδας (αλλά γενικά, πώς να το πω κάπως σύντομα και περιεκτικά, α ναι, το βαριέμαι). Όμως αυτή η απόφαση είναι madness, madness I tell ya. Σίγουρα, το αμερικάνικο μοντέλο δεν είναι το μόνο που υπάρχει, καθώς οι σειρές στην Αγγλία ας πούμε γράφονται είτε από έναν άνθρωπο, είτε έχουν head writer που μοιράζει σενάρια σε freelancers.

Aυτό είναι βιώσιμο μοντέλο σε σεζόν των 6 επεισοδίων ή σε σειρές που, όπως το Doctor Who, αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από standalone περιπέτειες. Αλλά ακόμα κι έτσι, η δουλειά που απαιτείται από τον head writer είναι εξωφρενική. Ο Russell T. Davies όταν έτρεχε το Doctor Who πρακτικά ξανάγραφε κάθε σενάριο που πέρναγε από τα χέρια του (εκτός από τα σενάρια του Moffat, που ο μύθος λέει ότι δεν τα άγγιζε). Ο ίδιος ο Moffat, για να αναλάβει τη θέση του head writer στo Doctor Who, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον κινηματογραφικό Tin Tin των Spielberg/Jackson. Πολλή δουλειά.

Όμως το Walking Dead είναι βαθύτατα serialized. Πώς θα αναπτυχθεί σφιχτός σεναριακός άξονας χωρίς staff writers; Μου φαίνεται κάπως αδιανόητο, αλλά από την άλλη δεν είναι δίχως προηγούμενο. Ο Joe Michael Straczynski (οι φίλοι τον λένε JMS) το έκανε αυτό όταν έγραψε τρεις σεζόν (των 22 επεισοδίων!) του Babylon 5 ολομόναχος. Αλλά ο JMS είναι μουρλός, και πολύ συχνά θυσιάζει quality για quantity. Δε μπορώ να δω να συμβαίνει το ίδιο σε ένα show του AMC.

Anyway, περίεργο, αλλά από την άλλη μια περιέργεια την έχω, θα πρέπει να ομολογήσω. Έστω κι αν η δουλειά του Darabont είναι τρελά hit or miss για μένα (με έμφαση στο δεύτερο). Αλλά μία στο τόσο με εκπλήσσει. Μήπως πιστεύει ότι το να μοιράζει τη δουλειά σε άλλους τον κρατάει πίσω; Θα δείξει.

.

20 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει γενικά, αλλά πολύ φλύαρο ρε φίλε. Πιο αργό κι απ' τα ίδια τα zombies, και είναι εντυπωσιακό το πόσο ΛΙΓΑ πράγματα έχουν γίνει ουσιαστικά σε μια σαιζόν. Συν ότι έχει πάρει ηλίθιες ελευθερίες σε σχέση με το comic (*γκουχ* ο ρατσιστής-καρικατούρα *γκουχ*), και σε μερικά σημεία οι διάλογοι είναι τραγικά κακογραμμένοι (χαρακτηριστικό το 2ο επεισόδιο που τραβούσα τα λίγα μαλλιά που έχω όταν άνοιγαν το στόμα τους οι χαρακτήρες). Σαν ατμόσφαιρα όμως είναι spot-on και μ' αρέσει πολύ η φωτογραφία του, οπότε καταφέρνω να μην βαριέμαι ιδιαίτερα.

    Τώρα αυτό που πάει να κάνει ο Darabont είναι τεράστια παλαβομάρα, και είμαι σίγουρος πως θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεέ μου, ο ρατσιστής καρικατούρα ήταν dealbreaker, για όνομα δηλαδή. Και γενικά συμφωνώ με όσα γράφεις. Η ατμόσφαιρα με κρατάει, και στα σημεία της σπλατεριάς έχει μπόλικο σασπένς, αλλά έχω ενστάσεις. Το βασικό μου πρόβλημα είναι κάποιοι χαρακτήρες και οι διάλογοι. Το βρίσκω δύσκολο να νοιαστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βλακειες λες θοδωρή. εδω ελλαδα γράφουν σεζον 40 επεισοδιων ολομοναχοι, κ πρωταγωνιστουν κ σκηνοθετουν ταυτοχρονα. ;) ;)

    εμενα μ'άρεσε το walking dead κ σαν τηλεοπτικη σειρα, αλλα ηδη μου λειπουν καποια πραγματα απο το κομικ κ φοβαμαι για τα οσα θα κοψουν απο την ιστορια σε φαση censorship που εχει ηδη αρχισει να γινεται. καλη σειρα αλλα καλυτερο κομικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα ναι ξέχασα το Χριστόφορος Paradigm (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν τον βρήκα τόσο καρικατούρα τον ρατσιστή. Δηλαδή έχω δει χειρότερες συμπεριφορές από τους λεγόμενους tea-bagger τον τελευταίο καιρό και δεν έχουν καν την δικαιολογία μιας zombie apocalypse. Ίσως να φταίει ο ηθοποιός που έχει τυποποιηθεί.

    Κατά τ'άλλα λέει αυτή η ιδέα. Πραγματικός και όχι κατ'όνομα showrunner. Και ο Darabont χρωστά στον εαυτό του να δουλέψει παραπάνω μιας και εξαιτίας του Lucas πήγαν πολλά δημιουργικά χρόνια στον βρόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. re paides to comic eixe akrivws to idio provlhma sthn arxh tou.xarakthres den yphrxan, kakogrammenoi dialogoi,me to trigwno na paizei ton prwtagwnistiko rolo sta prwta tefxh.
    egw nomizw oti h seira kanei kalyterh douleia me tous xarakthres.
    dyskolo na eimai antikeimenikh vevaia giati gia ton rick noiazomai apo to comic,ton 3erw hdh ton xarakthra,ton exw agaphsei (einai kai kakoriziko,pws na mhn ton lyph8eis mwre?)
    tespa,afto pou 8elw na pw einai oti eixe metrio yliko apo to comic h seira k ta phge arketa kala gia mena.
    kai sthn poreia pou to comic ginetai epiko, h seira 8a exei kalytero yliko k 8a fanei afto.
    etsi 8elw na pistevw.
    pantws emena oute vareth mou fanhke,oute argh,isws se kapoia shmeia eixe ligo blah blah parapanw.alla vareto de to lew.
    twra afto pou kanei o Darabont,den exw idea pou 8a katalh3ei...to goustarw omws!!
    aaa emena o ratsisths karikatoura mou arese btw! #e_peste_na_me_fate_wre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντάξει ρε, δε μπορείς να πεις κατ'όνομα showrunners τους Whedons και Milchs και Ryans και Palladinos. Είναι απλά υπερβολικά πολλές οι ευθύνες για να μην έχεις ανθρώπους έστω για τη λάτζα. Σα να βγάζει ένα περιοδικό μόνος του ο αρχισυντάκτης του. Επειδή έχει συντάκτες δε σημαίνει ότι δεν του ανήκει το κάθε τεύχος που βγαίνει.

    Συγκεκριμένα ο Darabont ήταν κι επί της ουσίας showrunner, αφού λέγεται πως πέρναγε ξανά ο ίδιος κάθε σενάριο που του ερχόταν απέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί, συγκεκριμενοποίησα πουθενά; Είπα πχ "ο Whedon είναι κατ'όνομα showrunner"; Όχι. Από κει και πέρα, η πλειοψηφία στην αμερικάνικη τηλεόραση είναι κατ'όνομα.

    Από την άλλη το μοντέλο που προτείνει ο Darabont λειτουργεί στην Αγγλία, λειτουργεί απ'ότι φαίνεται σε κάποιες σειρές της καλωδιακής και λες και συ πως κάπως έτσι λειτούργησε και στο Walking Dead στην πραγματικότητα. Απλώς τώρα το λέει καθαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Hellboy: Όχι ρε, απλά έτσι όπως το έγραψες ήταν σα να εννοούσες πως όποιος δε γράφει όλα τα επεισόδια μόνος του δεν είναι αληθινός showrunner :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και μένα μου άρεσε ο καρικατούρα ρατσιστής!

    Καλά τους κάνει και τους διώχνει όλους. Αν νομίζει ότι μπορεί να το γράψει όλο μόνος του εγώ συμφωνώ. Η σειρά είναι αργή μεν για τα πρώτα επεισόδια, όπως και το κόμικ αν θυμάμαι καλά. Φαντάζομαι ότι είναι το testing season για να δουν τι πάει στραβά και γι'αυτό he gave them the chop. Σαν τα ζόμπι ένα πράγμα.
    Γενικά δεν έχω μεγάλα παράπονα, σε αντίθεση με σχεδόν όλο το υπόλοιπο internet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω γενικά ποιες είναι οι αντιδράσεις, δεν έχω ψάξει να διαβάσω πολλά πράγματα για τη σειρά. Έχω ακούσει μόνο ανθρώπους που τους αρέσει να λένε ότι στους περισσότερους δεν αρέσει. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εγς νομιζα οτι ειχε παει πολυ καλα. δεν ηξερα οτι ειναι μονο 6 επεισοδια η σεζον βεβαια. ΜΟΥΦΑ! για το υλικο που καλυψαν θα μπορουσαν να το ειχαν γυρισει σε μια διωρη ταινια πολυ πιο μαζεμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σωστός ο Manolis.

    Περίμενα post σου tyler κι όσο αργούσε, καταλάβαινα πως κι εσύ βλέπεις αρκετά προβλήματα στη σειρά.

    Ειδικά στο θέμα χαρακτήρων, με κατέπληξε, γιατί είναι AMC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μαρεσει.να μη κοπει. και να μη το γραφει ένας μονο. τι πάθατε πια ολοι; η σειρά είναι εθιστική. μιλησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωραιοι οι νεκροι αλλα αργο σα σειρα μωρε. ολα τα σημαντικα πραγματα γινονται μαζεμενα το τελευταιο 5λεπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ δυνατό το φινάλε της σεζόν. Θύμιζε σε σημεία το επικό Andromeda Strain των Crichton/Wise και έβγαζε μια περίεργη γλυκόπικρη μελαγχολία..

    Ωραίος ο Noah Emmerich, είχα καιρό να τον δω σε ταινία ή σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ποστάρω οπωσδήποτε κάτι μέχρι το weekend για να προλάβω να το δω. Η υπόλοιπη σειρά πώς σου είχε φανεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η σειρά σε γενικές γραμμές μoυ έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις μέχρι στιγμής παρά κάποια σχετικά αδύναμα σημεία.

    Απο τεχνικής άποψης (σκηνοθεσία/μουσική κλπ) είναι άψογο - και εχουν και τον Nicotero για τα ζομποεφφέ, always a huge plus.

    Τώρα σχετικά με τα cliches/character stereotypes κλπ.. Η άποψή μου είναι οτι σε ταινία ή σειρά με ζομπι πλέον δεν γίνεται να τα αποφύγεις εντελώς. Και το (υπέροχο κατα τη γνώμη μου) κόμικ εμπεριέχει αρκετά απο δαύτα.

    Απο κει και πέρα, κι εμένα δε μου φάνηκε υπερβολικός ο ρατσιστής σαν χαρακτήρας, βασικά ήταν ο κλασσικός hillbilly που θα φώναζε κι αυτός 'Squeal like a pig' αν εμφανιζόταν στο Deliverance. Ίσως στο οτι ήταν believable για μένα ο χαρακτήρας έπαιζε ρόλο και ο θεός Michael Rooker o οποίος μοιάζει να γεννήθηκε για να παίζει καθάρματα.

    Κάνει κοιλιές; Ναι. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο hectic τα πράγματα, αλλα 'its the end of the world' έτσι κι αλλιώς, ποιος ο λόγος για βιασύνες; Όλα τα επεισόδια ξεχειλίζουν απο ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, ειδικά ο Merle Dixon του Jeff DeMunn.

    Θετικό επίσης που δεν φαίνεται awkward η αμερικάνικη προφορά του Andrew Lincoln (o οποίος είναι πολύ καλός ηθοποιός ή είναι απλά η ιδέα μου;).

    Η πρώτη σεζόν ήταν ενα warmup νομίζω, και με τον τρόπο που τελειώνει, προιδεάζει μεγάλες στιγμές. Για να δούμε...

    Ασχετο: αν παρατηρήσετε, εκτός του DeMunn που είναι ο μπαλαντέρ του Darabont (τον θυμάμαι να εμφανίζεται σε όλα του τα έργα), παίζουν και αρκετοί απ' το The Mist...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τ ρ ο μ ε ρ η σ ε ι ρ ά
    * η μόνη απογοήτευση είναι που δεν χρησιμοποίησαν το fan intro των τίτλων..

    κατά τα άλλα σουπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή