Community: Paradigms Of Human Memory

To clip-show επεισόδιο του Community ήταν τόσο meta και τόσο αστείο που με έκαψε τελείως. Θα κάνω μια απόπειρα να πω μερικά πράγματα για αυτό, αλλά πραγματικά, με ξεπερνάει.

Συνεχίζοντας στη λογική της αποδόμησης όλων των TV tropes που μπορεί να βάλει ο νους, ο Dan Harmon φτάνει στα clip-shows, έστω κι αν δεν είχε κάποιον προφανή λόγο να το κάνει. (Το επεισόδιο δεν ήταν landmark(*) με κάποιον τρόπο.) Clip-show είναι το επεισόδιο που για λόγους συνήθως μπάτζετ, καταφεύγει στην εύκολη λύση της ανακύκλωσης σκηνών από παλιά επεισόδια, με ένα πακετάρισμα που μπορεί να ποικίλλει όσο ο ρόλος που κρατάει το επεισόδιο αυτό για την κάθε σειρά. Έχουμε δει clip-shows από επεισόδια του πεταματού στο Office και το Friends, μέχρι series recap στο Alias.

(* Θεέ μου, τρέμω στη σκέψη του τι θα κάνει σε κάποιο actual landmark επεισόδιο. Αν φτάσει τα 100 επεισόδια η σειρά είμαι σχετικά σίγουρος ότι θα σκοτώσει όλους τους χαρακτήρες. Κι εμάς, από τα γέλια.)

H πρώτη σημαντική ανατροπή που είδαμε σε αυτού του είδους την λογική στησίματος επεισοδίου, ήταν στο 'Epitaph One', το αριστουργηματικό επεισόδιο που έκλεισε την πρώτη σεζόν του Dollhouse. Το στούντιο είχε ζητήσει από τον Whedon να γυρίσει ένα 13ο επεισόδιο για λόγους συμβολαίου, αλλά όσο φτηνά γινόταν, και του πρότειναν να κάνει ένα clip-show. Εκείνος αντ'αυτού, πήγε την ιστορία σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον κι έστειλε τη σειρά σε άλλη τροχιά, με ένα επεισόδιο που όπως είχα γράψει τότε, “αυτό που έβλεπα ήταν το υποθετικό clip show που θα μπορούσε να δείξει το Fox σε 6 χρόνια από τώρα, πριν την προβολή του series finale.”

Τι θα μπορούσε να είναι πιο ιδιοφυές από ένα επεισόδιο που δανείζεται τη δομή του clip-show για να πει μια πρωτότυπη ιστορία; Να τι: Ένα ψεύτικο clip-show, που χρησιμοποιεί τόσο νέες σκηνές σε context παλιών επεισοδίων, όσο και context-free σκηνές από επεισόδια που δεν υπήρξαν ποτέ, απλώς και μόνο για να σπάσει meta-πλάκα με το πιο τεμπέλικο των TV tropes.

Θα υποκλινόμουν, αν δεν είχα γονατίσει/λιποθυμήσει από τα γέλια.

Είναι τρομακτικό. Οι άνθρωποι πρέπει σε αυτό το faux-clip-show να έκαψαν κάτι σαν μια σεζόν επεισοδίων που δεν είδαμε ποτέ, ιδέες που κάποιος θα πέταξε στο writer room αλλά θα απορρίφθηκαν για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Σκηνές από επεισόδια 'καταστάσεων' τύπου "Η παρέα πάει στην Άγρια Δύση" ή "Η παρέα κλείνεται στο τρελάδικο" τα οποία μάλλον θα παραήταν βασισμένα στην one-line περιγραφή για να ταιριάξουν με το Community. Έτσι, έγιναν απλώς αυτό: Το clip-show των καλύτερων ιδεών που απορρίφθηκαν ποτέ.

Και συνεπώς, αυτό που τελικά έχουμε, είναι αυτό ακριβώς. 20 λεπτά διαρκούς, ανηλεούς, ασταμάτητου, context-free χιούμορ, σαν best-of χιουμοριστικών εκπομπών που απλά σε γονατίζουν από το γέλιο γιατί δεν καλούνται να αναπτύξουν ιστορία ή θεματική ή χαρακτήρες, παρά μόνο αυτό: Να σε κάνουν να γελάς από την αρχή ως το τέλος.

Το να διανοηθώ να διαλέξω αστεία από αυτό το επεισόδιο μου μοιάζει lost cause, αλλά θα αναφερθώ σε κάποια που προσέθεσαν κάτι στο στόρι ή το σχολιασμό της σειράς από τον εαυτό της. Με πρώτο και καλύτερο τον λόγο του Jeff στο τέλος του επεισοδίου, που τη στιγμή που ξεκίνησε απλά έπιασες τον εαυτό σου να σκέφτεται "όχι πάλι ρε" αλλά η σειρά σε πρόλαβε. Σπάζοντας πλάκα με τον εαυτό της, και ράβοντας μεταξύ τους ατάκες από λογύδρια του Jeff που δε θα ακούσουμε ποτέ, τα οποία έφταναν από τη φορά εκείνη που η παρέα ήταν στο ενυδρείο μέχρι τότε που κάτι drug runners παρά λίγο να σκοτώσουν τον Pierce επειδή ήταν ρατσιστής(!). Κλαίω.

Τα μοντάζ ήταν επίσης μια άλλη στιγμή που φλέρταρα με το εγκεφαλικό από τα γέλια. Υπό τους ήχους ενός νερόβραστου, made-for-YouTube-montages κομματιού της Sara Bairelles, η Annie έθιξε το ζήτημα του συνεχούς φλερτ που υπάρχει (;) με τον Jeff, μέσω ενός μοντάζ που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι fan-made μοντάζ από το YouTube, κάποιου shipper με πολύ χρόνο στα χέρια του. (Σε αυτό το μοντάζ ο Jeff σώζει την Annie από το να πατήσει κουράδες σε slow-motion στην Άγρια Δύση, και λίγο μετά την προστατεύει από έναν χαρτονένιο ρομπότ στους διαδρόμους του Greendale. Νά'το πάλι το εγκεφαλικό.)

Καπάκια βλέπουμε την ίδια τεχνική να εφαρμόζεται σε ένα τυχαίο ταίριασμα χαρακτήρων, με τους Abed και Pierce να πετυχαίνουν το μπαλάκι, και μαζί το υπερ-άβολο κοινό μοντάζ υπό τους ήχους του ίδιου τραγουδιού. Στο τέλος του επεισοδίου, ο Chang είχε την Annie's Boobs πάνω στην πλάτη του να τον κοπανάει σε slo-mo, με το ίδιο τραγούδι να παίζει. Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι τα μάγουλά μου πονάγανε πια από το γέλιο - και ο τοίχος έχει ακόμα γρατζουνιές.

Ένα ακόμα highlight ήταν ο casual τρόπος με τον οποίο η σειρά πέταξε εκεί έξω μια κρυφή σχέση σεξ ανάμεσα στον Jeff και την Britta, και μετά της έβαλε και τέλος. Γιατί μπορούσε. Θυμήσου ακόμα τις σκηνές όπου βλέπουμε τους χαρακτήρες να ενεργούν ως douchebags (ο Abed ως Cape με είχε να κοπανιέμαι στο πάτωμα πριν καν κάνει κάτι, γιατί απλά έβλεπες την nerdy μαλακία να έρχεται και να έρχεται και να έρχεται, αλλά ο Abed πήγαινε όσο πιο αργά γινόταν προς τον Jeff), το ουρλιαχτό του Troy που ενώνει τα επίπεδα flash-back στο τέλος, το μοντάζ των αμφιέσεων του Dean Pelton. Δεν ξέρω πώς δεν έπαθα ζημιά σε αυτό το σημείο.

Πήραμε ακόμα νέες, 'κομμένες' σκηνές από επεισόδια όπως το Halloween ή το animation - με το δεύτερο μάλιστα να το βλέπουμε στιγμιαία και στην 'πραγματική' του διάσταση. (Άλλη μια ιδέα που το επεισόδιο αυτό ξεπέταξε μέσα σε δευτερόλεπτα.) Και τέλος μην ξεχάσω να αναφέρω το spoof του Glee, που απλά ήταν τόσο σωστό. Όπως και η δεύτερη σπόντα προς τη σειρά του Ryan Murphy, με το “You're going to regionals!” του Dean στον Jeff στη διάρκεια της πιο γελοίας δραστηριότητας ever.

(Αναρωτιέμαι, από όλα τα ψεύτικα επεισόδια, ποιο θα θέλαμε περισσότερο να δούμε κάποτε; Το στοιχειωμένο σπίτι, την Άγρια Δύση, το ενυδρείο, το τρελάδικο, αυτό που μαζεύονται για να βάψουν, ή εκείνο που αντικαθιστούν το νεκρό Glee club; Θεέ μου, ο Harmon είναι ικανός όντως να κάτσει και να γράψει κάποτε, κάποιο από αυτά τα επεισόδια.)

Τελικά, δεν ξέρω γιατί εκπλησσόμαστε πια κάθε φορά που το Community ξεπερνά τον εαυτό του σε meta-αναφορικότητα και αυτο-ανάλυση. Το 'Paradigms Of Human Memory' ξεκίνησε με τους χαρακτήρες να χτίζουν ένα diorama που απεικόνιζε τους εαυτούς τους να χτίζουν ένα diorama. Αυτό είναι τελικά ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για αυτή τη σειρά.

Α, και το ότι είναι υστερικά και ανεξάντλητα αστεία.


.

20 σχόλια:

  1. Περιττό πιστεύω να πω πως συμφωνώ. Ειδικά στην αρχή λέω : Όχι ρε γαμώτο κλιπ σόου. Μόνο που κατέληξε σε ένα από τα καλύτερα επισόδεια της σεζόν.

    (και λίγο off topic)
    Αναρωτιέμαι αν η Tina Fay και ο Dan Harmon θα μπορέσουν (αργά ή γρήγορα θα τελειωσουν τα σόου τους ή την επόμενη σεζόν ή την μεθεπόμενη)να κάνουν κάτι που να στέκεται από μόνο του χωρίς να παρωδεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή υποθετική ερώτηση, το αναρωτιέμαι κι εγώ καμιά φορά. Για την Tina Fey δεν ξέρω, ομολογώ. Για τον Harmon μπορώ να υποθέσω πως ναι, γιατί όσο κι αν το Community ζει και αναπνέει μέσα στην ποπ κουλτούρα, την ίδια στιγμή είναι μια σειρά που τα themes της είναι απτά. Οι χαρακτήρες είναι συνεπείς, είναι αληθινοί, δεν είναι καρτούν. Είναι η ιστορία μιας ομάδας από losers που προσπαθούν να κάνουν ειρήνη με τον εαυτό τους, με την λουζεροσύνη τους, με τις unlikely φιλίες που τους έφερε η ζωή κτλ. Απλά η σειρά επιλέγει να πει αυτή την ιστορία με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Θα μπορούσε να είναι εντελώς straight, και πάλι θα με ένοιαζε. Υποθέτω, δηλαδή. Δε μπορούμε να είμαστε και σίγουροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπισης να πουμε οτι κατι αντιστοιχο εχει γινει στο south park στο "city on the edge of forever" αλλα νταξει εδω το χεσανε το θεμα. Σπουδαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γέλασα απίστευτα, μ' αυτό το επεισόδιο και συμφωνώ σε όλα, τι να πω;

    Επεισόδια, που δεν έγιναν ποτέ, τα μοντάζ θεϊκά, όλος ο τρόπος προσέγγισης ήταν για ακόμα μια φορά φοβερός. Θα έλεγα αναπάντεχος, αλλά πλέον περιμένω τα καλύτερα από το Community κι ελπίζω αυτό να μην μας απογοητεύσει πολύ στο μέλλον.

    Ας κάνω εγώ το lost cause. Άρχισα να γράφω και ήθελα ν' αναφέρω σχεδόν κάθε ατάκα και σκηνή ρε.

    chang με βαζελίνη. (like a reverse cowbirth?)

    That dude was hardcore racist, like 1800's disney style. We learned new ways to hate ourselves (Troy)

    Κράξιμο στο Glee club, που πέθανε ρε φίλε; Κλάμα

    We wouldn't allow any intimacy between each other or ourselves? μαλάκες δώστε βραβεία στον Glover, δεν υπάρχει. Ακόμα και η μαλακία που σκέφτηκαν ότι έκανε κι εξέθεσε την ομάδα ήταν ότι έσκασε από πίσω τη φουσκωτή βάρκα για να φύγει γρήγορα προς τα μπροστά. δεν χρειάζεται καν να το δούμε ρε, αρκεί που το λέει.

    στο cape με abed και jeff ήθελα να κλάψω από το άλμα από το τραπέζι.

    τα κοστούμια του dean. πόσα έχουμε δει και πόσα έχουν σκεφτεί ακόμα, που δεν έχουμε δει;

    Anyway. Δεν έχω αγοράσει ποτέ DVD season σειράς. Εύχομαι να βάλουν μέσα ό,τι κόπηκε από σκέψεις και παρόμοιες σκηνές και δίνω όσα όσα.

    η πρώτη σεζόν κυκλοφορεί ήδη, αλλά θα περιμένω και τη 2η για πακέτο. στην 1η λέει ότι έχει:

    Outtakes!
    Creative Compromises
    Community Season One Cast Evaluations
    "Advanced Criminal Law" Alternate
    Season One Highlight Reel
    Mini Episodes

    είμαι σίγουρος ότι όλα θα είναι δουλεμένα στην εντέλεια.

    φτάνει πολλά έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, τώρα που είπες Chang, θυμήθηκα και την βουτιά του στον αεραγωγό (!) και την απορία του Pierce που την επανέλαβε κιόλας: "Is that a new stereotype?"

    Το DVD είναι τρομερό. Όλα αυτά που λες (amazing) συν commentary ΣΕ ΟΛΑ τα επεισόδια, συν το κόμικ Kickpuncher (AMAZING).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρά. Περιμένω τη 2η σεζόν για να έρθουν πακέτο. Πρώτη φορά έκανα τέτοιο σχόλιο ρε κι έχουμε δει επεισοδιάρες κι επεισοδιάρες.

    Όπως και σε Terriers, έτσι κι εδώ να πούμε ότι χαιρόμαστε που τη ζούμε στις μέρες μας αυτή τη σειρά. Την προσμονή για το επεισόδιο της κάθε εβδομάδας.

    Ακόμα περιμένω κάτι που είχα διαβάσει από μια πορνοσταρ ως RT του Harmon στο twitter, ότι έκαναν γυρίσματα. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορώ να εκφραστώ με λόγια. Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α επισης η φαση που ο τζεφ λεει "ποσες φορες θα σε δουμε ακομη να βγαινεις απο αεραγωγο" και κοβει για διαφημισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτη η σειρά με αγχώνει. Πέταξε.. πόσες? 6? 7? ...απίστευτες ιδέες που άλλες σειρές θα τις κραταγαν για τα super duper special επεισοδια τους, μεσα σε 20 λεπτά! Δεν φοβούνται οτι θα στερέψουν? Η είναι τόσο σίγουροι οτι θα κοπουν πολύ πριν τους τελειώσουν οι ιδεες? Αφου σε κάοια φάση νόμιζα οτι δεν έχω δει κάποια επεισόδια!
    Τι να πω? Υποκλίνομαι...Μακάρι και προς το τέλος της 3ης σεζον να κάνουμε την ίδια συζήτηση..και με νεα για renewal για την 4η!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -That show's gonna last three weeks!

    -Six seasons and a movie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mακράν το πιό αστείο επεισόδιο ΚΑΘΕ ΣΕΙΡΑΣ για τη φετινή χρονιά!

    Η σκηνή που κάνουν σκοινάκι και ανταλλάζουν βλέμματα με πόθο "χιαστί" τα ζευγάρια, άγγιξε τα όρια το #epic.

    Ρεφάραμε σε γέλιο και για το "Critical Film Studies" Episode.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έκανα το λάθος να το βάλω να το δω ενώ κατέβαινε το doctor who (οπότε σκεφτόμουν μόνο το τι θα δω μετά και απλά περίμενα να τελειώσει)

    Να θυμηθώ να το ξαναδώ στο μέλλον. xD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οφείλω να πω ότι καθώς διάβαζα το ποστ κοπανιόμουν από τα γέλια. Έβαλα και το είδα πάλι.
    Το αστάματητο γέλιο ξεκινάει με τον Chang να πετάει το σαπούνι και να μην το πιάνει κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επίσης είδατε στη μακέτα που ο chang είναι έξω από την αίθουσα; πάνω που αναρωτιόταν αν είναι μέλος της παρέας ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τρομερό αυτό, δεν το είχα προσέξει - και το πήρα και screen cap κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δύο γαμάτα πράγματα που μάζεψα από το twitter.

    Ο Darkphobia24 βρήκε το πολύ αληθινό fan video στο οποίο βασίστηκε το αστείο με τους Jeff/Annie και μετέπειτα Abed/Pierce.

    Και η natalie βρήκε την πάρα πολύ εγκάρδια και καθόοολου creepy εκδοχή του θεού Dan Harmon για το πώς πέθανε όλο το Glee club.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν, το έβαλα να το δω άλλη μια φορά αυτό το επικό επεισόδιο και μου προσέφερε τα ίδια γέλια (μπορεί και περισσότερα)

    "This habitat was for humanity.. Jeff and Britta you're free to go because you didn't step forward and are therefore innocent"

    Το douchebagerie της Britta με το chopstick της Annie. Το λυπήθηκα το σπασικλάκι.

    Τον Pierce ως γεράκι να τσιμπολογά το φαγητό του Abed. Λέω να το δοκιμάσω κι εγώ αυτή τη διακριτική κίνηση.

    Τις ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ εισόδους και κουστούμια του Dean. Dean, you're my star. #MYEMMOTIONS

    Τα speeches του Jeff. Ω θεέ τα speeches. Φαντάσματα, τρελοκομεία, καρχαρίες, τραίνα, WTF!

    και φυσικά το καρτουν του Dean ως επιμύθιο.

    Αλήθεια, τι άλλο μπορούν να σκεφτούν για να μας εκπλήξουν; Πώς μπορούν να ξεπεράσουν αυτό που έχουν καταφερει, όταν οι ίδιοι τους οι φανς δεν έχουν άλλες προσδοκίες μιας και έχουν καλύψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρε αυτό με τον Pierce και τις πατάτες σοβαρά ήταν πιο επικό από επικό. Προβλέπω στάνταρ χρήση της τεχνικής.

    Όσο για προσδοκίες, Community: The Lost Season, με όλα τα επεισόδια που 'είδαμε' εδώ. There. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κι ένα φοβερά καλοφτιαγμένο fake trailer για τον Jeff και την Britta στο στυλ του '(500) Days of Summer'.

    http://www.youtube.com/watch?v=1uy8WbRUL_8&feature=youtu.be

    Πόσα επεισόδια δίνουμε στον Harmon μέχρι να το παρωδήσει κι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λατρευω που ακόμα και στις σκηνές του ψυχιατρείου η Shirley κρατάει την τσάντα της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή