Top 50 Episodes, 2006: The Top-10


End of the line, με τα 10 αγαπημένα μου επεισόδια για τη χρονιά που πέρασε, μια χρονιά σπουδαία για το τηλεοπτικό δράμα. (αλλά και την κωμωδία, evidently, με 3 θέσεις στη δεκάδα!) Hope you enjoyed it!
[Θυμίζω πως τα spoilers είναι fair game για κάθε επεισόδιο.]

10. 24 5x01 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
Ίσως το πιο σοκαριστικό δεκάλεπτο ολόκληρης της χρονιάς, αυτό το εναρκτήριο act της 5ης -και καλύτερης- σεζόν του 24 τόλμησε να διαγράψει δύο (τρεις, στην ουσία) χαρακτήρες που ποτέ δεν πίστεψα οτι θα αποτελούσαν παρελθόν για τη σειρά. Σε όλο το υπόλοιπο επεισόδιο ποτέ δεν κατάφερα να ξαναβρώ την ανάσα μου, καθώς τις δολοφονίες ακολούθησαν καταδιώξεις, νέες απειλές, την εισαγωγή της συναρπαστικής μισότρελης Martha Logan (στην αξέχαστη σκηνή που βουτάει το κεφάλι της στο νερό) και τον Jack να αυτοχειρεί για πρώτη φορά από τη δολοφονία της Nina Myers κι έπειτα. Η αγωνία στο κατακόρυφο, το πόδι στο γκάζι, η αίσθηση αβεβαιότητας μεγαλύτερη από ποτέ: μετά από τέτοια πρεμιέρα, πώς θα μπορούσε να πάει στραβά η σεζόν?

9. How I Met Your Mother
2x09 Slap Bet
Slap bet. Robin Sparkles. Στο ίδιο επεισόδιο!!
'Nuff said.


8. Veronica Mars
2x11 Donut Run
To καλύτερο επεισόδιο τ
ης σειράς εδώ και δυο σεζόν, και σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον δημιουργό Rob Thomas. Η απειρία του είναι έκδηλη σε αρκετά σημεία, αλλά η αίσθηση ρυθμού του (ιδιαίτερα εμφανής στο ελεγειακό teaser με τη Veronica να θρηνεί μια σχέση που πρέπει να τελειώσει) σώζει και με το παραπάνω το σύνολο. Επιπλέον, το σενάριο είναι δομημένο με τρόπο που κρύβει, για πρώτη φορά στη σειρά, πράγματα από το κοινό, πράγματα που η Veronica γνωρίζει, ώστε να μας καταπλήξει στο ανατρεπτικό φινάλε με την εντυπωσιακή έξοδο ενός χαρακτήρα που, πολύ απλά, είχε σταματήσει από καιρό να είναι λειτουργικός. Δεν ξέρω πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός οτι η έξοδός του αποτέλεσε και το ζενίθ της σειράς...

7. The Wire 4x13 Final Grades
To Wire ξέρει πώς να σου μαυρίσει την ψυχή, αν μη τι άλλο, καθώς δείχνει πώς οι 4 ανήλικοι ήρωες που άνοιξαν τη σεζόν παίρνουν εδώ οριστικά το δρόμο που τους επιφυλάσσει η ζωή. Οι ενήλικοι που νοιάστηκαν γι'αυτούς, τους βλέπουν να χάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι γα να τους σώσουν, είτε μιλάμε για τον Cutty που τρώει σφαίρα από τον protege του, είτε για τον Presbo που δεν έχει επιλογή από το να αφήσει τον Dukie να αλλάξει σχολείο (ακριβώς τη στιγμή που είχε αρχίσει να προσαρμόζεται σε αυτό), είτε για τον Carver που νιώθει δέσμιος του συστήματος και της γραφειοκρατίας στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει ένα σπιτικό για τον Randy. Όλοι τους, παρακολουθούν ανήμποροι τους προστατευόμενούς τους να χάνονται στην επίγεια κόλαση της Βαλτιμόρης, και μόνο ο Bunny μπόρεσε να σώσει μια ψυχή, μόνο και μόνο επειδή (αντίθετα σε κάθε λογική) ο εγκληματίας πατέρας του Namond έδειξε την πιο κρίσιμη στιγμή οτι νοιάζεται αληθινά για τον γιο του. Και πάλι όμως, πόσους νεαρούς μπορούν να σώσουν οι Bunny Colvins του κόσμου έναν προς έναν, σε αυτό το καταραμένο φαύλο σύστημα το οποίο συντηρούν και γιγαντώνουν οι ίδιοι οι γονείς, αντίθετα σε κάθε διακήρυξη αγάπης προς τα παιδιά τους, λίγο πριν τα δώσουν για τροφή στις Γωνίες?

6. Scrubs 5x07 My Way Home
Σε αυτό το εφευρετι
κό και πάνγλυκο homage στο Wizard of Oz (και 100ο επεισόδιο της αγαπημένης σειράς), ο JD προσπαθεί να βρει το δρόμο για το σπίτι, αλλά πριν τα καταφέρει θα έχει βοηθήσει τους φίλους του να αποκτήσουν αυτό που ζητάνε περισσότερο από τη ζωή. Αφού λοιπόν ο Dr. Cox τον αποκαλέσει Dorothy, ο Ted του τραγουδήσει το 'Over the Rainbow' και ο Janitor του βάψει τα παπούτσια κόκκινα, ο JD θα συντροφεύσει τον Turk στην αναζήτησή του για καρδιά (προς μεταμόσχευση), την Carla που ψάχνει να βρει κουράγιο (για να γίνει μητέρα) και την Elliot που θέλει να ξέρει αν έχει μυαλό (για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς της). Και, όπως και στη λατρεμένη ταινία, όλοι τους ανακαλύπτουν πως είχαν εξαρχής ό,τι έψαχναν. Πολύ απλά, υπέροχο.

5. Deadwood 3x05 A Two-Headed Beast
Για μια μόνο σκη
νή, μια ζωώδη σκηνή. Τα πρωτοπαλίκαρα των δύο ισχυρών αντρών της πόλης, ανεξέλεγκτα αγρίμια, παλεύουν λυσσαλέα μέχρι θανάτου ενώ τα αφεντικά τους παρακολουθούν ανέκφραστα από ψηλά. Ο Dan επικρατεί, ο Al γνέφει ανεπαίσθητα, και το θανάσιμο χτύπημα πέφτει. Ξεφύσημα. Σπάνια η πάλη μεταξύ των πολιτισμών έχει απεικονιστεί τόσο ωμά και τόσο λιτά, μέσα από μία σκηνή τόσο πλούσια, όμως, σε συμβολικό επίπεδο. Ξεχάστε το Apocalypto-- σε ένα μόνο δεκάλεπτο, το Deadwood τα είπε όλα.

4. Grey's Anatomy
2x27 Losing My Religion
Δεν πιστεύω οτι θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου το κλάμα που είχα ρίξει τα χαράματα εκείνης της Τετάρτης καθώς η Izzie, μια οπτασία μέσα στο prom dress της, ξάπλωνε βουβά δίπλα στο άψυχο κορμί του λατρεμένου της Denny, λίγες στιγμές αφού είχε δεχτεί την πρόταση γάμου που της είχε κάνει. Ναι, αυτό το season finale είχε 32 τραβηγμένα σημεία, ήταν ακραίο πέρα για πέρα και κατεύθυνε εμφανέστατα τα συναισθήματα του θεατή. Αλλά seriously, ανάμεσα στο χορό για την ανιψιά του Richard, τον πυροβολισμό του Burke, το παθιασμένο σεξ του Derek με τη Meredith, και το θάνατο του Denny, τίποτα που να είδα μέσα στο 2006 δεν κατάφερε να με στραγγίξει τόσο πολύ. Ακόμα ακούω το Chasing Cars και βουρκώνω! Για τον Denny, ρε γαμώτο!

3. Arrested Development 3x09 S.O.B.s
Προβλήθηκε μόλις τη δεύτερη μέρα του 2006, αλλά ακόμα γελάω με αυτό το επεισόδιο. Δεν υπερβάλω! Όποτε
κάποια σειρά ανακοινώνει κάποιο gimmick για τα sweeps, θυμάμαι αυτό το επεισόδιο που τους είχε ξεφτιλίσει όλους, και γελάω μόνος μου ενώ διαβάζω την ανακοίνωση! 3-D επεισόδια, live επεισόδια, guest star-packed επεισόδια, το Arrested Development τους δούλεψε όλους, μαζί και τον εαυτό του. Σε αυτό το ιδιοφυές 20λεπτο, οι Bluths προσπαθούν να σώσουν την επιχείρησή τους (βλέπε: τη σειρά τους) ζητώντας βοήθεια από κάθε διάσημο που γνωρίζουν (διάβαζε: gratuitous guest stars όπως οι Ben Stiller και Zach Braff εμφανίζονται για -ακριβώς!- ένα δευτερόλεπτο ο καθένας), εξετάζοντας το ενδεχόμενο να τους χρηματοδοτήσει η Home Builders Association (διάβαζε: να παραγγείλει νέα επεισόδια το Η.Β.Ο.), οργανώνοτας petitions. (διάβαζε: erm, οργανώνοντας petitions, σε site που αναφέρεται στο επεισόδιο!) Στο τέλος όμως το συμπέρασμα είναι ένα: πως είναι όλοι τους τόσο αλαζόνες και self-involved που τελικά ίσως δεν αξίζουν να σωθούν. Ποτέ μια σειρά φεύγοντας, δεν έχει σατιρίσει τόσο ανηλεώς τους εχθρούς της αλλά και τον εαυτό της.

2. Battlestar Galactica 3x04 Exodus, Part 2

Θέλετε δράμα? Πάρτε την εναρκτήρια σεκάνς, με τον Tigh να θυσιάζει τη γυναίκα του γιατί πρόδωσε την Αντίσταση για να τον σώσει. Ο Michael Hogan δε βγάζει λέξη, αλλά από το ένα μάτι που του έχουν αφήσει οι Cylons μεταδίδει όσο συναίσθημα δε θα μπορούσαν να περιγράψουν 10 λεπτά μονολόγου. Θέλετε αγωνία? Πάρτε την απόδραση της Starbuck, πάρτε το άλμα του Galactica λίγο πριν σκάσει στο έδαφος της New Caprica, πάρτε τη σκηνή της μεγάλης απόδρασης, πάρτε το τραγικά ποιητικό πλάνο με το Galactica να χάνεται στο κενό του διαστήματος ανάμεσα στα εχθρικά πυρά. Θέλετε heavy action? Πάρτε τότε αυτή την γαμημένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ σκηνή όπου το Pegasus, ο στρατιώτης που θυσιάστηκε για το καλό των πολλών και έπεσε μαχόμενος, πέφτει πάνω στο base ship των Cylons και εκρήγνυται στο διάστημα, με ένα κομμάτι του να αποκολλάται και να πέφτει με τη σειρά του στο άλλο base ship, διαλύοντας κι εκείνο! Παρακολουθώντας αυτά τα αποστομωτικά 40 λεπτά, νιώθεις τον πήχυ για τα κινηματογραφικά blockbusters να ανεβαίνει στο θεό. Σοβαρά, καλύτερα από το Exodus απλά δεν γίνεται.

1. The Shield 5x11 Post Partum
Παράλυση. Πλήρης παράλυση. Όταν ολοκληρώθηκε η 5η σεζόν του Shield, μου ήταν αδύνατο να μιλήσω, αδύνατο να κουνηθώ, να σκεφτώ. Πλήρης. Παράλυση. Σε αυτό το αδιανόητο φινάλε αποκαλύπτονται οι διαστάσεις αυτής της σύγχρονης τραγωδίας, καθώς ο Shane (στα προσωπικά άκρα που τον έχει οδηγήσει η έρευνα του Kavanaugh) δολοφονεί εν ψυχρώ τον κολλητό του φίλο, τον Lem, φοβούμενος οτι θα τους πρόδιδε την επόμενη μέρα. Το δακρυσμένο του πρόσωπο καθώς ζητάει συγγνώμη από τον απορημένο Lem ακόμα με ξεσκίζει. Ο πιο αθώος όλων, πλήρωσε το απόλυτο τίμημα αφήνοντας πίσω του ανθρώπινα συντρίμμια. Σε αυτή την τιτανομαχία egos του Mackey με τον Kavanaugh οι παράπλευρες απώλειες ήταν δυσβάσταχτες, και τα συναισθήματα οργής και των δύο φτάνουν στην επιφάνεια και ξεσπούν καθώς οι δύο άντρες παραδίδονται σε μια βρώμικη και ζωώδη μάχη σώμα με σώμα, στη θέα του νεκρού Lem. Τώρα, όλοι είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στο κυνήγι του εκτελεστή, καθένας για διαφορετικούς λόγους, αλλά όλοι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα τους γιατί λιγότερο ή περισσότερο, είναι ένοχοι. Σε αυτή τη μεγαλειώδη συμφωνία ανθρώπινων συναισθημάτων που ενορχήστρωσε ο Shawn Ryan, είναι όλοι ένοχοι. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πώς διάολο ακολουθείς αυτό το τραγικό αριστούργημα, αλλά την βουβή ταραχή που έζησα παρακολουθώντας το, δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

2006: #50-41
, #40-31, #30-21, #20-11
2005: #50-41, #40-31, #30-21, #20-11, #10-1

4 σχόλια: