Top 50 Episodes, 2007: 20-11


20. Dexter 2x08 Morning Comes
(w: Scott Buck / d: Keith Gordon)
To team "Dexter" επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στο Very Special Family Episode. Εδώ ο χαρακτήρας δεν αποδέχεται μοιρολατρικά και κλισεδιάρικα την όποια καρμική του υποχρέωση να αγαπά ανθρώπους που τυχαία μοιράζονται κάποιο DNA με αυτόν, αλλά επανακαθορίζει τα ίδια τα όρια του ηθικού του κώδικα με βάση μια μάλλον απρόσμενή του ανακάλυψη: αυτή η περίπου εξ ανάγκης οικογένεια, είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα και το κίνητρα να συνεχίζει να κρατά κρυμμένο μέσα του το Τέρας. Και αυτός ο αυτοπεριορισμός, του αρέσει. Με βάση -κιόλας- την απογοητευτική κατάληξη της σεζόν, μπορεί κανείς να πει οτι εδώ στην πραγματικότητα είναι που κορυφώνεται το season-long character study του title hero.

19. The Office 3x17 Business School
(w: Brent Forrester / d: Joss Whedon)
Φινάλε με δάκρυα χαράς και λύπης για την Pam, μικρά touches ανθρωπιάς για έναν κεντρικό χαρακτήρα που εύκολα μετατρέπεται σε Homer Simpson, και μια (vampire?) bat. Χιούμορ, συναίσθημα, χαρακτήρες, ελπίδα. Δε θέλει πολλά ο θεατής για να είναι ευτυχισμένος. (...)
->WhedonWatch: Του μεγαλύτερου είδους-- ο ίδιος ο Joss σκηνοθέτησε το αγαπημένο μου "Office" της χρονιάς. Ακόμα βέβαια επιμένει πως η παρουσία της νυχτερίδας ήταν συμπτωματική. Τον Greg Daniels τον ρώτησε?

18. 30 Rock 1x12 Black Tie
(w: Tina Fey, Kay Cannon / d: Don Scardino)
Αν πρέπει να τοποθετήσω με ακρίβεια τη στιγμή που ήξερα πως είχα κάνει λάθος για αυτή τη σειρά, ήταν στο δευτερόλεπτο που αντίκρυσα τον Paul Reubens στο ρόλο του inbred πρίγκηπα Gerhardt. Tότε δεν ήξερα πως μέχρι το τέλος της χρονιάς ο Reubens θα είχε κλέψει την παράσταση σε 2 από τα 10 αγαπημένα μου shows, αλλά τα υστερικά μου γέλια ήταν μια καλή ένδειξη πως το "30 Rock" θα ήταν ένα από αυτά.

17. The O.C. 4x15 The Night Moves
(w: Stephanie Savage / d: Patrick Norris)
Ο επίλογος μας έδωσε ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο πλάνο για τη σειρά, αλλά αυτό εδώ είναι το αληθινό φινάλε. Μικρά υπνωτιστικά, σχεδόν ποιητικά, cuts στο άνοιγμα κάθε πράξης αφηγούνται έναν σεισμό που ταρακουνά τους πάντες στέλνοντας τις ζωές τους στις κατευθύνσεις που ήταν υπερβολικά αναποφάσιστοι για να τις στείλουν από μόνοι τους. In the meantime ο Seth σώζει τον Ryan και o Ryan out-Seth-άρει τον Seth. God, I loved this show. (...)

16. CSI 7x24/8x01 Living Doll / Dead Doll
(w: Naren Shankar [1], Sarah Goldfinger [1], Allen MacDonald [2], Dustin Lee Abraham [2] / d: Kenneth Fink)
Η ταυτότητα του Miniature Killer αποκαλύπτεται με ένα αποστομωτικό ψυχολογικό twist, και το ανθρωποκυνηγητό για τη ζωή της Sara εξαπολύεται. As good as action TV gets. (...) (...)

15. Pushing Daisies 1x01 Pie-lette
(w: Bryan Fuller / d: Barry Sonnenfeld)
The facts were these: Πιθηκάκια-μπιμπελό που φιλιούνται. Κάθε λεπτό μετράει. Παλέτες χρωμάτων. "Bitch, I was in proximity." Best pilot in years. (...)

14. Battlestar Galactica 3x13 Taking a Break From All Your Worries
(w: Michael Taylor / d: Edward James Olmos)
Το επεισόδιο που εδραίωσε τις διαστρεβλωμένα Μεσσιανικές προεκτάσεις του Gaius Baltar, ενός συναρπαστικού villain που σταυρώθηκε στα πλαίσια μιας περίπου αυτοεκπληρούμενης προφητείας προς τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ή απλώς κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς, για να μπορεί να ζει με τον εαυτό του. Also of note, η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Edward Olmos, με ωραία ματιά στο μοντάζ. (...)

13. The Sopranos 7x01 Soprano Home Movies
(w: Andrew Schneider, Matthew Weiner, David Chase, Diane Frolov / d: Tim Van Patten)
Αμαρτίες γονέων... Ο Tony αρνείται τη δεύτερη ευκαιρία τιμωρώντας και διαφθείροντας την προσωποποιημένη αθωότητα της φαμίλιας, τον Bobby Baccala, όση ώρα η γυναίκα του ξεστομίζει εθελοτυφλούσες ατάκες όπως "Tony is not a vindictive man" και η αδερφή του προσπαθεί αλλά δε μπορεί να ξεφύγει από την κατάρα της δράκαινας Livia. Και δεν το συνειδητοποιεί καν. (...)

12. The Shield 6x01 On the Jones
(w: Kurt Sutter / d: Michael Fields)
Ένας Shane συντετριμμένος από τις ενοχές, ένας Kavanaugh εκτός ελέγχου, κι ένας Vic Mackey εκτός εαυτού-- αλλά όχι με τον τρόπο που θα περιμέναμε. Τεράστιο ερμηνευτικό τρίο από τους Chiklis, Goggins, Whitaker που ξεπερνούν ο ένας τον άλλον από τη μία σκηνή στην επόμενη, στην πρεμιέρα μιας σεζόν-θρήνου την οποία ανοίγει πολύ ταιριαστά (στο πιο ανατριχιαστικό μουσικό μοντάζ της σεζόν) το "I Hung My Head" του Johnny Cash. (...)

11. Doctor Who 3x08/09 Human Nature / The Family of Blood
(w: Paul Cornell / d: Charles Palmer)
Ο Paul Cornell εξερευνά τη θεία υπόσταση του Doctor κάνοντάς τον άνθρωπο, και διερωτώμενος για το τι είναι αυτό που θα χάσει από τον εαυτό του στην πορεία. Turns out, μια τζούρα από mοrtality αρκεί για να μετατρέψει ένα εύσπλαχνο παντοδύναμο ον σε μια τρομακτική και ασταμάτηση μηχανή θυμού και εκδίκησης. Το 'Blink' μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο, αλλά σε δομή και περιεχόμενο, αυτό εδώ είναι ίσως το απόλυτο "Doctor Who" story, εκεί που όλα όσα υπόσχεται το σπουδαίο concept έρχονται και γίνονται πραγματικότητα.

5 σχόλια:

  1. Έτσι μπράβο και ο Morgan στη λίστα! Αν και αρνούμαι ακόμα να παραδεχτώ ότι απογοητεύτηκες από το finale... Ναι δεν είχε το shock factor του Α' κύκλου, ναι χάσαμε έναν από τους ωραιότερους χαρακτήρες και των 2 σαιζόν αλλά και πάλι ήταν εντυπωσιακό και λυτρωτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H απογοήτευση είναι σχετική έννοια, όμως. Ο φίλος μου ο dust road, ας πούμε, έχρισε το "Neon Bible" ως το 18ο χειρότερο album της χρονιάς. (Kι εγώ θα το υπενθυμίζω για τα επόμενα 18 χρόνια. :P)

    Ακριβώς επειδή το φινάλε δεν ήταν στα επίπεδα του πρώτου, κι επειδή είχε ευκολίες σε σχέση με το character arc που μέχρι εκεί δε μας είχε συνηθίσει η σειρά, γι'αυτό απογοητεύτηκα. Δεν ήταν με την καμία κακό επεισόδιο-- το "Dexter" είναι ένα από τα αγαπημένα μου shows και το χειρότερό του επεισόδιο είναι και πάλι καλή τηλεόραση. Η μέση όμως της 2ης σεζόν ήταν για μένα πολύ πιο ικανοποιητική, όχι μόνο από το τέλος της, αλλά κι από ολόκληρη την πρώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παμε προβλεψεις για νουμερο 1: Για μενα 3 επιλογες (προσωπικες κυριως) : BSG season finale ή προτελευταιο sopranos ή Νixon vs Kennedy. Aκουω και αλλες γνωμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. den vlepo lost ..alla kalutera dioti sigoura tha ine stis protes thesis..!! (E..?!?) :D
    asxeto,alla nip/tuck den vlepis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Nip/Tuck" βαρέθηκα στην 4η σεζόν (η 3η ήταν κακή αλλά διασκεδαστική, αν μη τι άλλο) οπότε την 5η δεν την επιχείρησα καν.

    Η δεκάδα καταφτάνει εντός της ημέρας, hopefully. Ουφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή