Top 50 Episodes, 2007: The Top-10


10. 30 Rock 2x05 Greenzo
(w: Jon Pollack / d: Don Scardino)
Μια Γη καταστρέφεται ("We've gotta get a new one"), o Al Gore τρέχει να σώσει μια φάλαινα, και ο David Schwimmer μεταμορφώνεται στον obnoxious Greenzo, σε ένα επεισόδιο με γραφή για σεμινάριο, καυστικό, αυτοπαρωδικό, και δίχως ιερά ή αίσθηση υπακοής στις πράσινες επιταγές της NBC/Universal. Για αυτά 20 λεπτάκια, το "Arrested Development" δε μου έλειπε πια. (...)

9. Friday Night Lights 1x20 Mud Bowl
(w: David Hudgins, Liz Heldens / d: David Boyd)
TOUCHDOWN!!!!! (...)

8. Battlestar Galactica 3x19/20 Crossroads
(w: Michael Taylor [1], Mark Verheiden [2] / d: Michael Rymer)
Πείτε μου εσείς, πώς γίνεται να έχεις μαντέψει κάθε πιθανή ανατροπή των 90 λεπτών, αλλά και πάλι στο τέλος να είσαι με το στόμα ανοιχτό? Ίσως γιατί δεν πιστεύεις οτι ο Ron Moore είχε το θράσος να τα κάνει όλα πραγματικότητα, από την επιστροφή της Kara και την προσέγγιση της Γης, μέχρι την αποκάλυψη του Saul Motherfrakkin' Tigh ως έναν εκ των Πέντε Cylon. (...) (...)
->DylanWatch: Hands down, το μουσικό μοντάζ της χρονιάς. Στη βερσιόν του Hendrix, το "All Along the Watchtower" έκλεισε την τρίτη σεζόν της σειράς σηματοδοτώντας είτε την άφιξη στη Γη, είτε κάτι που δεν τολμώ καν να φανταστώ. (Bob Dylan: the final Cylon model?)

7. Mad Men 1x12 Nixon vs. Kennedy
(w: Lisa Albert, Andre & Maria Jacquemetton / d: Alan Taylor)
Η ολοκλήρωση του συνταρακτικού πορτρέτου του Don Draper/Dick Whitman έρχεται με μια αντιπαράθεση ιδεολογιών στο παρόν να πλαισιώνει ένα flashback-εφιάλτη. Έτσι γεννήθηκε ο Don, κι έτσι ολοκληρώνεται: τρέχοντας να ξεφύγει μέσα από μια κόλαση, και κοιτώντας από το (proverbial ή μη) παράθυρο αυτούς που αφήνει πίσω του. (...)

6. Lost 3x22/23 Through the Looking Glass
(w: Carlton Cuse, Damon Lindelof / d: Jack Bender)
Mindfuck! Mindfuck! Σε 40 χρόνια από σήμερα, θα μνημονεύουμε ακόμα αυτό το twist. (...)

5. The Shield 6x06 Chasing Ghosts
(w: Shawn Ryan, Adam E. Fierro / d: Frank Darabont)
Tα φαντάσματα δύο παλιών -και πάλαι ποτέ- φίλων συναντώνται στον τόπο του εγκλήματος ανταλάσσοντας δηλητήριο για ένα δεκάλεπτο που κοπανάει τον θεατή στο πάτωμα. Ο καθένας τους είναι απολύτως ικανός να διακρίνει το λογικά ανακόλουθο σκεπτικό του άλλου, όμως τίποτα δε θα επιτρέψει σε αυτούς τους ηθικά παράλυτους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις ίδιες ρωγμές και στους εαυτούς τους. (...)

4. John From Cincinnati 1x06 His Visit: Day Five
(w: Alix Lambert / d: Tom Vaughan)
Δε θα θυμόμαστε για πάντα αυτό που είδαμε, αλλά δε θα το ξεχάσουμε ποτέ. Το κήρυγμα του John είναι ό,τι κοντινότερο είχα ποτέ μου σε θρησκευτική εμπειρία. (...)

3. Lost 3x14 Exposé
(w: Edward Kitsis, Adam Horowitz / d: Stephen Williams)
Το πιο αρρωστημένα ιδιοφυές αστείο του 2007. Μια αργής καύσης και γεμάτη ανατροπές παλιομοδίτικα φρικτή ιστορία τρόμου και αηδίας στην παράδοση του "Tales from the Crypt" έρχεται να κρύψει από πίσω της μια σειρά αυτοπαρωδικών gags που έτσι έντεχνα δεμένα όπως παρουσιάζονται, πιάνουν την ίδια τη σειρά και την κάνουν χίλια κομμάτια. Retcons, επαναμονταρισμένα πλάνα, gratuitous θάνατοι, ο χαρακτήρας-αστείο Dr. Arzt, πανηγυρικά out of character φερσίματα και meta σχολιασμός από τη σειρά-μέσα-στη-σειρά που θα ζήλευε κι η Tina Fey. Διαμάντι! Razzle dazzle, πώς το λένε. (...)

2. The Sopranos 7x08 The Blue Comet
(w: Matthew Weiner, David Chase / d: Alan Taylor)
Ο Τony Soprano αδειάζει την πισίνα της αυλής του, αποδέχεται τη διάλυση των όποιων ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του, και τελικά τρέχει για να προστατέψει τη ζωή του-- μόνος, κρυμμένος στο σκοτάδι, φοβισμένος. Λίγο πριν το cut to black και το καταδικασμένο να στοιχειώσει δίλημμα σχετικά με τη μοίρα του Tony, η πραγματική του μελλοντική ζωή αποκαλύπτεται εδώ, ανάμεσα σε οπερατικές δολοφονίες και καρτούν βία για τις μάζες που παρακολουθούν αλλά δεν κατανοούν. Πιθανώς το κορυφαίο επεισόδιο στην ιστορία της σειράς, το 'Blue Comet' είναι ταυτόχρονα και το ουσιαστικό της φινάλε, με την πανέξυπνη σκηνή-επίλογο του 'Made in America' απλώς να επαναδιατυπώνει τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα. (...)

1. Doctor Who 3x10 Blink
(w: Steven Moffat / d: Hettie McDonald)
The Angels have the phone box! Ο Steven Moffat πάντα την έβρισκε με το να δοκιμάζει τα όρια του storytelling, και σε αυτή την αποστομωτικά ιδιοφυή άσκηση ύφους τους αλλάζει τα φώτα-- το χωροχρονικό συνεχές έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μυστήριο για τον βρετανό σεναριογράφο, και αυτός εδώ ο 40λεπτος γρίφος είναι η καλύτερη απόδειξη. Εκτός από το στήσιμο μιας απολαυστικά δαιδαλώδους πλοκής γύρω από ένα (retrospectively) απλό concept, o Moffat μπορεί να παινεύεται οτι μας έδωσε τα πιο αποτελεσματικά τέρατα της σειράς (φοβήθηκα σε σημεία-- for real) και την πιο αξέχαστη non-companion χαρακτήρα (Sally Sparrow... life is short and you are hot), και όλα τη στιγμή που το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι πρακτικά M.I.A. Τι κάθομαι και λέω τώρα. Απλά δείτε το, ακόμη κι αν δεν βλέπετε "Doctor Who". (Το 'Blink' είναι υπόδειγμα self-contained ιστορίας.) Instant classic TV.

5 σχόλια:

  1. gia na po tin alithia apogoiteftika ligo pu vlepo to aristourgima through the looking glass stin 6i thesi.perimena na ine sto top3 an oxi stin 1i thesi.epipleon,perimena na do liga perissotera episodia tou lost sto top50!
    pantos afto pu me tipota den perimena itan na do to Expose toso psila! den ixa idea oti afto to episodio itan apo ta agapimena sou!an ke mena mu arese para poli,stous perissoterous den arese.
    to expose tha itan to telefteo episodio tou lost pu tha perimena na do na vazis stin lista!alla ontos itan iperoxo!
    well done!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Blink ekpliksi gia mena os noumero 1 alla katapliktiko epeisodio.Thanx gia ton lista kai fetos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο για το "Exposé"! Νόμιζα ότι ήμουν ο μοναδικός που κυριολεκτικά λάτρεψε το επεισόδιο! Οι υπόλοιποι το έθαβαν ως ανούσιο filler κτλ κτλ.

    Αν και νομίζω ότι και το "The Man From Tallahassee" άξιζε μια θέση στη λίστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με τα επεισόδια "Lost", κι εγώ λυπήθηκα που δε μπόρεσα να χωρέσω περισσότερα. (και ειδικά το 'The Man from Tallahassee' που ως σενάριο του Drew Goddard είχε και την καρα-θετική μου προδιάθεση.) Αλλά δεν ήθελα να βάλω πάνω από 3 επεισόδια ανά show, αλλιώς "Mad Men", "Sopranos" και "Lost" θα είχαν από καμιά 10αριά το καθένα!

    Άντε και του χρόνου. Αν λήξει ποτέ η ρημάδα η απεργία και γυριστούν πάνω από 50 επεισόδια, that is.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xazevontas ta top 50 apo to telos pros tin arxi, kai vlepontas 2 episodeia tou Dr Who arxisa na anysixw oti to yperoxo Blink tha meinei ap'e3w.... den ginetai omws, ginetai? Oso asxetos kai na eisai den ginetai na parakampseis ayto to episodeio.... Gia triti synexomeni xronia o Moffat exei to kalytero episodeio tou Dr.... congrats

    ΑπάντησηΔιαγραφή